JUSS OG SAMFUNN

Snowden utfordret Google til å støtte Apple

Sundar Pichai svarer på tiltale.

Edward Snowdens tvitring kan ha fått Google-sjef Sundar Pichai til å bryte tausheten om selskapets holdning til striden mellom Apple og FBI.
Edward Snowdens tvitring kan ha fått Google-sjef Sundar Pichai til å bryte tausheten om selskapets holdning til striden mellom Apple og FBI. Bilde: Skjermdump Twitter, Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. feb. 2016 - 12:19

I kjølvannet av den pågående striden hvor FBI krever at Apple tilbyr en måte som gjør det mulig å låse opp en iPhone uten at de krypterte dataene slettes, har flere nylig kritisert Google for å være tause om saken.

Bland disse er Edward Snowden, som i går hevdet i en twittermelding at tausheten betyr at Google har valgt en side, og at det ikke er siden til offentligheten, altså publikum.

Bryter tausheten

Om det er denne påstanden som har fått Google-sjef Sundar Pichai til å bryte tausheten, er ukjent. Men i går kom han med fem twittermeldinger hvor han ikke legger skjul på at Google støtter Apple i denne saken.

Pichai skriver blant annet at det er noe helt annet å kreve at selskaper gjør det mulig å hacke enhetene og dataene til kundene deres, enn å be selskapene – ved hjelp av gyldige rettsordre – om tilgang til brukerdata som selskapene oppbevarer på egne servere.

Android

Også Android har lenge hatt støtte for «full disk»-kryptering, men av ytelsesårsaker er det først på nyere enheter at dette har blitt aktivert som standard.

Google kan derfor komme i samme situasjon som Apple, men trolig bare med Nexus-enhetene. Google er ikke leverandør av de andre Android-enhetene, hvor programvaren kan ha blitt betydelig modifisert av leverandøren, inkludert bruk av proprietære drivere og annen programvare som Google ikke har tilgang til.

Det vil derfor ikke være mulig for Google alene å lage en modifisert Android-versjon som omgår sikkerhetsfunksjonaliteten på andre leverandørers Android-enheter, slik FBI krever av Apple for iPhone.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.