SOL sensurerte nazistside uten ulovlig innhold

Kristin Skogen Lund har fjernet hjemmesiden til en av lederskikkelsene i Bootboys fra SOLs server selv om det ikke sto noe ulovlig der. SOL-sjefen vil ikke at selskapet assosieres med holdninger til organisasjoner som Bootboys, men innrømmer at problemene ikke løses automatisk ved å sensurere.

Kristin Skogen Lund har fjernet hjemmesiden til en av lederskikkelsene i Bootboys fra SOLs server selv om det ikke sto noe ulovlig der. SOL-sjefen vil ikke at selskapet assosieres med holdninger til organisasjoner som Bootboys, men innrømmer at problemene ikke løses automatisk ved å sensurere.

- Det blir som å slutte å selge tegnestifter for at folk ikke skal henge opp stygge plakater, sier hun til digitoday.no.

Kristin Skogen Lund, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Scandinavia Online, er svært opptatt av problematikken rundt redaktøransvar på nett.


Dette har blitt aktualisert på nytt etter drapet på 15-årige Benjamin Hermansen som ser ut til å ha vært rasistisk motivert.

SOL valgte onsdag i forrige uke å fjerne en hjemmeside eid av en av lederskikkelsene i nazi-organisasjonen Bootboys.

- Dette er én av mellom 60.000 og 70.000 hjemmesider på SOL. Vi fikk tips på tirsdag etter at flere sikkert hadde vært inne og søkt for å finne ut om SOL var vert for nazistiske eller rasistiske hjemmesider. Et av medlemmene i Bootboys hadde hjemmeside på SOLs server. Gjesteboken hans var forøvrig full av hat-hilsener fra antirasister, forteller Skogen Lund.

digitoday.no har forøvrig ikke sett hjemmesiden som SOL fjernet.

- Denne hjemmesiden inneholdt overhodet ikke noe ulovlig. Den hadde hverken injurierende eller nazistisk innhold, men inneholdt kontaktinformasjon til en avdeling av Bootboys. De har holdninger som mange ikke aksepterer, men vi i SOL kjenner ikke til hjemmesideeierens konkrete rulleblad.

Spørsmålet er hvor man skal sette grensen, understreker Skogen Lund. Og det finnes ikke noe enkelt svar, innrømmer hun.

- Prinsipielt burde vi latt siden være der. Men vi tok den bort fordi eieren er medlem i en organisasjon, og SOL vil ikke assosieres med holdningene den organisasjonen står for.

Hun mener det ligger i internettets natur at slikt innhold er utenfor portalenes og teleoperatørenes kontroll.

- Det er både det positive og negative med dette mediet. Man kan gjøre forsøk på å stenge noen ute fra en tjeneste eller en server, men de vil alltid kunne gå et annet sted og starte på nytt. Vi klarer ikke å hindre at slike organisasjoner kan kommunisere eller ha interessefellesskap på Internett. Det SOL kan gjøre er likevel å forholde oss til våre egne retningslinjer og norsk lov på de sider og servere vi rår over. Men vi er vel vitende om at de uønskede elementene sikkert vil dukke opp andre steder, sier hun.

- Fordi SOL har spesielt oppsyn og kontroll med slike sider som vi har fått tips om, fjerner vi innhold som er ulovlig eller som strider mot selskapets egne retningslinjer, forteller Skogen Lund.

SOL-redaktøren tror norske nettdistributører tar sitt ansvar alvorlig sammenlignet med enkelte utenlandske som ikke ville ha det samme forholdet til innhold på norsk rettet mot Norge.

- Problemstillingen er ikke så enkel. Internett er der. Hvordan kan vi best mulig håndtere dette? Det er ikke nødvendigvis ved å stenge nettsider helt ute, sier hun og har altså mer tro på at ansvarlige selskaper kan holde oppsyn med innholdet.

Hun innrømmer at det ikke er gitt at SOL gjør samfunnet en tjeneste ved å fjerne innholdet.

- Man kan også godt argumentere at det at nazister og andre utgrupper har tilholdssted på nettet ikke bare har negative sider. Dette sikrer også åpenhet omkring disse grumsete holdningene, og kan gi politiet bedre muligheter til å spore kriminalitet, og gi andre nettbrukere mulighet til å komme til motmæle.

Det hun ønsker å oppnå er at man setter debatten i dette perspektivet og ikke bare setter fokus på enkeltsaker eller hendelser.

- Det hjelper ikke å si 'fy Internett'! Diskusjonen må dreie seg om hvordan man best mulig kan håndtere dette. Ellers blir det som å slutte å selge tegnestifter for at folk ikke skal henge opp stygge plakater, sier hun.Til toppen