RESULTATERFINANS

Solgte over en million Windows-mobiler

Nokia-tallene svarte til analytikernes prognose.

Nokia-sjef Stephen Elop kan glede seg over at selskapets salg av smartmobiler stiger igjen. Selskapet har solgt over 1 million Windows Phone-mobiler, men foreløpig utgjør dette bare  en mindre andel av selskapets totale salg av smartmobiler.
Nokia-sjef Stephen Elop kan glede seg over at selskapets salg av smartmobiler stiger igjen. Selskapet har solgt over 1 million Windows Phone-mobiler, men foreløpig utgjør dette bare en mindre andel av selskapets totale salg av smartmobiler. Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. jan. 2012 - 13:42

Nokia presenterte i dag regnskapstall for fjerde kvartal. Det var i denne perioden satsingen på Windows Phone-plattformen ble virkeliggjort, med lanseringen av Lumia 800 og Lumia 710.

Det er stor interesse for hvordan salget av disse modellene har gått. De ble først lansert i seks europeiske land, men har senere blitt tilgjengelig også i Hong Kong, India, Russland, Singapore, Sør-Korea og Taiwan. Flere av disse lokale lanseringene har skjedd i år og påvirker dermed ikke tallene som nå er lagt fram.

Nokia oppgir ikke nøyaktige salgstall for Lumia-modellene, men sier at de fra lanseringen i slutten av oktober og fram til nå har solgt mer enn 1 million enheter. Dette er svært nær analytikernes estimater fra forrige uke, men disse gjaldt for siste kvartal i fjor, altså med 25 færre salgsdager.

Samtidig oppgir selskapet at de i fjerde kvartal solgte 19,6 millioner smartmobiler. De aller fleste av disse var dermed basert på Symbian-plattformen, som Nokia ønsker å fase ut.

Vokser igjen

Fra tredje til fjerde kvartal økte salget av Nokias smartmobiler med 17 prosent, men det falt med 31 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, da selskapet solgte 28,6 millioner smartmobiler.

Totalt leverte Nokia 113,5 millioner mobiltelefoner i fjerde kvartal, men 93,9 millioner av disse var enklere modeller.

For hele året er opplevde Nokia en nedgang i smartmobilsalget på 25 prosent, sammenlignet med 2010. Til sammen leverte Nokia 77,3 millioner smartmobiler i fjor. Salget av enklere mobiler sank også, men bare med 3 prosent til 339,8 millioner enheter.

Nokia omsatte i fjerde kvartal for rundt 10 milliarder euro, ned 21 prosent mot samme kvartal året før. Kvartalet ble gjort opp med et driftsunderskudd på 954 millioner euro, eller rundt 8,2 milliarder kroner.

For året som helhet fikk Nokia et netto underskudd på 1,07 milliarder euro av en omsetning på 38,66 milliarder euro. Omsetningen falt ni prosent mot 2010, da de hadde 2,07 milliarder euro i pluss.

Om selskapets Lumia-mobiler sier Stephen Elop, konsernsjef i Nokia, at selskapet tidligere i januar begynte å selge Lumia 710 i Nord-Amerika, og at selskapet under CES-messen introduserte modellen Lumia 900, en LTE-modell som er spesielt laget for det nordamerikanske markedet.

– Vi planlegger også å bringe Lumia-serien til ytterligere markeder, inkludert Kina og Latin-Amerika, i første halvdel av 2012, forteller Elop i en pressemelding.

Offisielt kommer de første Lumia-modellene i salg i Norge den 1. februar.

Hele resultatrapporten er tilgjengelig her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.