JUSS OG SAMFUNN

Solid seier for landets beste IT-prosjekt

Vinneren kutter fem skjemaer til ett og sparer bedriftene for 600 millioner kroner.

Ved hjelp av sms-avstemming ble A-ordningen kåret til landets beste digitaliseringsprosjekt med god margin foran de andre finalistene.
Ved hjelp av sms-avstemming ble A-ordningen kåret til landets beste digitaliseringsprosjekt med god margin foran de andre finalistene. Bilde: Skjermdump
17. juni 2015 - 08:57

Årets beste offentlige IT-prosjekt er A-ordningen, etter at det ble tildelt Digitaliseringsprisen tirsdag ettermiddag.

En jury nominerte tre finalister, mens 987 deltakere på den statlige Digitaliseringskonferansen avgjorde konkurransen med sms-avstemming.

Les mer: Feirer statlig IT-prosjekt

Må takle brukerne

IT-direktoratet Difi står bak konkurransen, der deltakerne kjempet om å være det beste eksempelet på en vellykket digital omlegging.

Kriteriene som direktoratet la til grunn ved nominasjonen av kandidater var at det enten skulle være eksempler på digitalisering av en eller flere tjenester, prosesser eller samordningsgrep der digitale løsninger lå til grunn for suksessen.

I tillegg handler det om å takle brukerne på en smart måte og ikke minst hente ut reelle gevinster som følge av digitaliseringen.

A-ordningens konkurrenter i innspurten var Oslo kommunes program for elektroniske tjenester og Lånekassens LØFT-program.

Les mer om alle kandidatene: Her er offentlige IT-prosjekter som funker

Elektronisk dialog

Bak A-ordningen står Nav, Skatteetaten og Statistisk sentralbyrå.

De har gått sammen om Elektronisk dialog med næringslivet, Edag, der hensikten er blant annet å redusere rapporteringsbyrden og øke kvaliteten på informasjonen som meldes inn.

A-ordningen sørger for at arbeidsgiver kan droppe omfattende papirskjemaer til fordel for mer automatisert innrapportering av parallell informasjon om arbeidstakerne.

Konsekvensen er et kutt i byråkratiet, der fem tradisjonelle skjemaer er reduert til én månedlig innrapportering.

Beregnet gevinst for næringslivet er 600 millioner kroner i året.

Les også: Nå lover han fart på digitaliseringen

Varsellamper

– A-ordningen er et godt eksempel på hvordan digitalisering blir brukt for å møte brukernes behov og oppnå gevinster både for brukerne og virksomheten, sier direktør Ingelin Killengreen i Difi.

Samtidig er det et eksempel på et offentlig IT-prosjekt som har slitt med å komme i mål.

– Det har vært vanskelige perioder underveis, og varsellampene er blitt tent i løpet av prosjektet, røpet Killengreen under prisutdelingen tirsdag.

Les også: Før solgte de lisenser. Nå har Microsoft en helt annen melkeku i tankene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra