SOLs svenske storallianse i boks

Storalliansen mellom Telenor, Telia og Schibsted som ble inngått ved en intensjonsavtale i slutten av januar i år, er nå endelig i havn. Den samme aksjefordelingen beholdes.

Det vekket stor oppsikt da alliansen mellom gigantene Telenor, Telia og Schibsted ble offentliggjort i januar i år. I et selskap som inneholdt både Telias tjeneste Passagen og Scandinavia Online AB (SOL AB), skulle Schibsted og Telia eie 40 prosent hver og Telenor 20 prosent. Som en del av avtalen overtok Telia 10 prosent av B-aksjene i SOL AS fra Schibsted, med det resultat at Schibsted reduserte sin eierandel fra 63,5 prosent til 53,3 prosent.

- Intensjonsavtalen vi inngikk i januar i år er nå bekreftet. Denne avtalen besto i hovedtrekk av at Telenor, Telia og Schibsted eier SOL i Sverige sammen. Rent operativt, er det snakk om hva svenskene kaller en "sampaketeringsavtale", eller en bundling mellom Passagen og Telia Internett til gjensidig nytte, sier konserndirektør for Multimedia i Schibsted, Sverre Munck til digi.no.

Det har tatt drøyt ti måneder fra intensjonsavtalen til den endelige kontrakten får partenes signaturer, og Munck sier at det har tatt så lang tid på grunn av detaljer i avtalen.

- Det var mange detaljer som skulle forhandles. Internettverden er ikke forutsigbar, og vi vet ikke hvordan fremtiden vil bli, derfor så alle parter det i sin interesse å ta den tid vi trengte for å komme fram til en avtale, sier Munck til digi.no.

Den praktiske betydningen av at denne avtalen nå bekreftes, er liten, fastholder Munck overfor digi.no.

- Rent praktisk innebærer avtalen for SOL AB at de vil få endel av internettbrukerne til Telia Internett tilsvarende det vi har med Telenor her i Norge. Nå har ikke Telia har ikke det samme markedet på Internett som Telenor har i Norge, men det er likevel positivt for SOL AB og for Internett-abonnentene til Telia i Sverige, understreker Munck.

- Forskjellen på intensjonsavtalen i januar er at de endelige avtalene ofte er mer detaljerte, men her er det er ingen vesentlig forskjell mellom intensjonsavtalen og avtalen som blir inngått nå. Rent praktisk vil det bety at SOL AB og Telia rasjonaliserer arbeidet sitt, men det har ingenting med oppsigelser å gjøre. Det var en prosess som startet tidligere i høst og som er i god gjenge nå, sier Munck til digi.no.

- Hva blir de økonomiske konsekvensene?

- Det går ikke an å måle. Men én ting vi er trygge på: Avtalen kommer til å øke trafikken på Passagen, sier Munck, som opplyse at "avtalen er flerårig".

Til toppen