FORBRUKERTEKNOLOGI

Sonos med billig-lydplanke og stemmekontroll

Sonos lokker med rimelig TV-lyd og en mulighet for å få et nytt medlem i en multirombolig.

Sonos Ray er vesentlig rimeligere enn Beam, men ganske godt utstyrt med drivere og forsterkere.
Sonos Ray er vesentlig rimeligere enn Beam, men ganske godt utstyrt med drivere og forsterkere. Foto: Sonos
11. mai 2022 - 20:51

Sonos er kanskje lei av at andre produsenter selger mye billigere lydplanker enn de har kunnet tilby. Det prøver de å få en slutt på nå.

Sonos Ray er den nye billigplanken til 2999 kroner, og det er 2000 billigere enn Beam Gen 2, som ble lansert for rundt et år siden. Fordelen Sonos har i forhold til lydplanke-konkurrentene, er at Ray inngår i multiromsystemet deres og kan styres med Sonos-appen, som har mange brukere i Norge.

Ifølge Sonos skal dette være et system for dem som skal utstyre nye rom med lydplanker eller vil oppgradere lyden på TV-en. En moderne flat-TV kan ha god lyd, men når man kommer ned i 55 tommere, er det svært liten plass til høyttalerne. Dette handler om å bevege mest mulig luft, og da kan en planke være løsningen.

Sonos Ray er utstyrt med to mellomtonehøyttalere og to diskanter. For å få fram bassen har den to bassreflekshorn på sidene. Diskantene har to lydledere hver, som retter lyden både fram og til siden. Mellomtonehøyttalerne er rettet mot seerne og skal være justert for å gjengi talelyden best mulig. Appen har også en innstilling som øker stemmefrekvensene, og det er en equalizer for å stille inn lydbildet slik man ønsker det. Mens Sonos større lydplanker, som Beam og Ark, kan kobles til TV-en via en HDMI-port, er Ray utstyrt med en optisk port som alle moderne TV-er har utgang for.

Som de fleste andre Sonos-høyttalere kan Ray kalibreres til rommet, men da må du bruke en Iphone. De har en konsistent mikrofon-karakteristikk som Sonos bruker i prosessen.

Ray har ikke HDMI-port. Den kobles til trådløst og til TVen via en optisk kabel. <i>Foto:  Sonos</i>
Ray har ikke HDMI-port. Den kobles til trådløst og til TVen via en optisk kabel. Foto:  Sonos

Stemmekontroll

Samtidig med Ray lanserer Sonos sin egen stemmekontroll. Sonos Voice Control er en helt ny stemmestyring som gir mye raskere kontroll over musikken og Sonos-systemet.

Det er skreddersydd til formålet, i motsetning til stemmestyring med Google, Apple og Amazon. Derfor kan det også jobbe mer presist og raskere, og Sonos lover at det ikke skal gå ut over personvernet. Stemmen behandles lokalt og ikke i skyen. Foreløpig finnes Voice Control på engelsk, og det er vel tvilsomt om det noen gang kommer på norsk.

Et av produktene som ikke kan bruke stemmekontrollen, er Sonos Ray. For å få den billig nok har den ikke mikrofoner.

Apple-sjef Tim Cook delte selv reklamefilmen for den nye Ipad Pro, som mange kunstnere reagerte sterkt på.
Les også

Knuste instrumenter i Ipad-annonse – nå ber Apple om unnskyldning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.