FORBRUKERTEKNOLOGI

Sonos sukrer innbyttepillen

Etter veldig mange år med bakoverkompatibilitet sperrer gamle produkter for ny funksjonalitet som skal lanseres. Det gjør Sonos noe med selv om ikke alle liker det.

Går ut: Mange eldre produkter fra Sonos vil ikke få nye funksjoner som selskapet vil introdusere fremover. De må klare seg uten eller kjøpe nye produkter med innbytterabatt.
Går ut: Mange eldre produkter fra Sonos vil ikke få nye funksjoner som selskapet vil introdusere fremover. De må klare seg uten eller kjøpe nye produkter med innbytterabatt. Foto: Odd Richard Valmot
21. jan. 2020 - 17:37

Etter å ha holdt alle produktene sine fra «tidenes morgen» innen den samme appen, tar nå Sonos et brudd med de aller eldste. Det er blitt for vanskelig å støtte den eldste maskinvaren med ny funksjonalitet de planlegger i appen. Da er det slutt på en veldig lang linje med bakoverkompatibilitet som strekker seg lenger enn de aller fleste PC-produsenter kunne drømme om.

Det betyr ikke at de gamle produktene ikke kan brukes lenger. Sonos jobber nå med å finne ut hvordan de skal gjøre det, og vil komme med en løsning før sommeren. De sier også at de eldste produktene vil fortsette å få feilfiksing og sikkerhetsvedlikehold i appen.

Kan fortsatt brukes

– De som vil fortsette å bruke det gamle utstyret kan selvfølgelig gjøre det, men de får beskjed om at produktene ikke vil få all den nye funksjonaliteten vi kommer til å utvikle. Det vil jo selvfølgelig påvirke opplevelsen mer og mer. Over tid vil kompatibiliteten med alt det nye vi planlegger fremover komme til å reduseres når gammel maskinvare benyttes i «legacy mode». De som vil at de nye produktene skal få den nye funksjonaliteten som kommer, vil måtte skille ut disse i en egen sone, separert fra den andre. Rundt mai kommer vi med flere detaljer om hvordan man skal gå fram for å gjøre dette, sier nordisk kommunikasjonssjef i Sonos, Sabrina Krim.

Sonos forklarer dette med at den gamle maskinvaren er kommet til en grense av hva minne og prosesseringskraft kan henge med på. Det er et kjent fenomen på mange områder innen elektronikk som stadig fornyer seg over tid, slik som PC-er og i enda større grad i mobiler. I stedet for å skyve de gamle produktene utfor stupet så gjør de det på denne måten. Håpet er nok også at mange skal benytte tilbudet og kjøpe de nye produktene til erstatning.

Fjernkontroll: Før mobilappen kontrollerte man Sonos-anlegget med en fjernkontroll. Den har man kunnet benytte helt fram til nå, men nå er det slutt på ny funksjonalitet. <i>Foto: Sonos</i>
Fjernkontroll: Før mobilappen kontrollerte man Sonos-anlegget med en fjernkontroll. Den har man kunnet benytte helt fram til nå, men nå er det slutt på ny funksjonalitet. Foto: Sonos

Som et plaster på såret kommer selskapet nå med en ostebit i form av innbytterabatt.

Kompensasjon

– De som har de gamle produktene som ikke kan få den nye appfunksjonaliteten vil få 30 prosent rabatt når de leverer de gamle til resirkulering. I praksis gjøres det ved at brukerne setter produktene i såkalt resirkuleringsmodus. Det innebærer at de ikke kan brukes lenger, men da vil de motta en rabattkode som gir dem prosentene. Vi er klar over at det er kommet mye kritikk mot denne ordningen, men tenk om du hadde fått 30 prosent på en 10 til 15 år gammel PC som ikke klarte å kjøre siste versjon av Windows? Det er jo det samme vi gjør, men vi tvinger ingen. De kan fortsette å bruke produktene om de vil, og vi vil fortsette å gjøre feilrettinger og sikkerhetsoppgraderinger, sier hun.

Svært mange i bruk

At dette vil påvirke mange Sonos-brukere er Krim helt klar over. Hele 92 prosent av alle produktene selskapet har solgt er ennå i bruk. Det er et veldig høyt tall for forbrukerelektronikk.

Relatert artikkel

Mye av kritikken har gått på at helt brukbare produkter settes i resirkuleringsmodus slik at de ikke kan brukes. Sonos hevder at det gjøres for å slette all personlig informasjon og sørge for at folk ikke kjøper produkter som vil ha begrenset levetid. Selskapet anbefaler at produktene som er satt i resirkuleringsmodus leveres inn som elektronikkavfall eller sendes tilbake til Sonos på deres regning.

Mange produkter

De produktene som omfattes av den nye ordningen er de originale Zone-spillerne, Connect og Connect:Amp, samt første generasjon Play:5, CR200 og Bridge. De eldste ble lansert før både iPhone og Spotify eksisterte og var beregnet på en annen tidsalder.

Reidunn Wahl, forbundssekretær i El og IT-forbundet, sier det trengs betraktelig større vilje til å forhandle enn i forrige runde, om streik skal unngås.
Les også

Streiken i Telenor avverget

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.