FORBRUKERTEKNOLOGI

Sonys nye 8K-TV koster like mye som en luksusbil

24. apr. 2019 - 18:00

8K-teknologien må fremdeles anses som noe forut for sin tid, men det har ikke stanset produsenter fra å posisjonere seg på det gryende markedet. I en pressemelding har Sony nå avduket sin nye 2019-kolleksjon av TV-er, og i den finner man en heftig 8K-modell.

Den nye ZG9 Master-serien består nemlig av en skikkelig voksen 8K-TV på hele 98 tommer. Den har ennå ikke fått en norsk pris, men har en veiledende amerikansk pris på 70 000 dollar, rett under 600 000 norske kroner. Den lanseres i USA i juni.

Oppskalerer

Det spesifikke antallet piksler TV-en opererer med er 7680 x 4320, og produktet byr ifølge Sony på massevis av kraftig maskinvare til å drive de mange pikslene

Siden 8K-innhold mildt sagt ennå er mangelvare kommer TV-en med en egen oppskaleringsteknologi som ifølge produsenten analyserer og forbedrer mønstre i scener ved hjelp av en egen 8K-database.

Ifølge produsenten skal denne løsningen gi bilder som ligger nær «ekte» 8K-bilder, selv om man kun mater TV-en med 2K- eller 4K-innhold. Hvor godt det fungerer i praksis gjenstår selvsagt å se.

TV-en har også en en egen løsning som skal forbedre lysstyrken i bildene. Siden 8K-skjermer har høy pikseltetthet og mindre piksler passerer mindre lys gjennom pikslene sammenlignet med 4K, noe som gjør skjermen mørkere.

Sony skal ha løst dette ved å «balansere lysstyrken over skjermen, dempe noen LED-lamper individuelt og forsterke andre». 

Sonys nye 8K-TV koster flesk. <i>Foto:  Sony</i>
Sonys nye 8K-TV koster flesk. Foto:  Sony

8K-sendinger i gang

Om du synes 600 000 kroner er litt i overkant å betale for en TV, slipper Sony for øvrig også en 8K-modell på 85 tommer på samme tidspunkt. Denne koster «bare» 13 000 dollar i USA, cirka 110 000 kroner.

Enn så lenge må nok 8K-skjermene- og TV-ene sies å være litt vel tidlig ute med tanke på at 8K-innhold- og overføringsteknologi kommer til å være mangelvare en god stund fremover. 

Japanerne har imidlertid begynt med eksperimentelle 8K-sendinger, noe de gjorde i forbindelse med OL allerede i 2016, som blant andre PC World rapporterte. Den japanske kringkasteren NHK forbereder seg nå på å kringkaste OL i 2020 i 8K-oppløsning.

Som digi.no meldte i desember i fjor har NHK nå også lansert verdens første 8K-satellittkanalen i Japan, som skal vise innhold i 8K-oppløsning 12 timer daglig. I tillegg har Sharp allerede kunngjort en 8K-mottaker med fire HDMI-porter, og flere andre produsenter jobber med 8K-TV-er, deriblant LG.

Les også: Med dette gigantiske 4K-nettbrettet skal Microsoft gjøre arbeidsplassen mer produktiv »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.