– Spania har raskest mobilnett

Netcom verdens nest raskeste operatør, ifølge analysebyrå.

– Spania har raskest mobilnett
Norge ligger stort sett greit an når det gjelder 4G-hastigheter, ifølge OpenSignal. 139 mbps er nok litt over snittet. Bilde:

Det London-baserte analysebyrået OpenSignal har begynt å publisere jevnlige oversikter over tilstanden på utrullingen av LTE verden rundt. 

Den ferskeste rapporten er nå lagt ut, og er basert på data innsamlet mellom november 2014 og januar 2015. Innsamlingen foregår via en app brukerne installerer og som måler dekning, signalstyrke og andre parametre. Appen er for øvrig nyttig for de fleste, da den finner nærmeste åpne WiFi, måler hastighet og har andre nyttige funksjoner. 

Rapporten som OpenSignal nå har lagt ut baserer seg på 11 millioner brukere. Det er to viktige poenger selskapet tar for seg - den generelle hastigheten og hvor mye tid brukere faktisk benytter seg av 4G-tilkoblinger. 

«Time on»-målingen, som altså regner ut hvor mye tid brukerne er på nett, er selskapets viktigste kort, da det er denne som fokuserer på brukeropplevelsen og kan knyttes sammen med hvor godt brukerne faktisk er fornøyd med nettverket sitt. OpenSignal måler hvor mye av tiden brukerne tilbringer koblet opp mot LTE. 

Vinneren er ikke overraskende - Sør-Korea. Mobilbrukerne der bruker 95 prosent av tiden sin koblet til LTE. 

Deretter følger Japan, Kuwait, Hong Kong, USA og Canada. Norge ligger på 16. plass med 62 prosent. 

Fordelt på nettverkene er det Telenor som har overtaket i Norge, med 64 prosent, mot Netcoms 59. Til sammenligning: Brukere av LG U+-nettet i Korea er på LTE 99 prosent av tiden. 

Når det gjelder gjennomsnittlig hastighet er det Spania som scorer høyest, med 18 mbps. Norge havner på sjetteplassen med 16 mbps. Ifølge målingene har Netcom betydelig raskere nett, med 24 mbps i snitt, mot Telenors 8 mbps. Ifølge målingene har også Netcom verdens nest raskeste nett - kun Vodafone i Spania er raskere.

De landene med tregest LTE-nett er Saudi Arabia, Mexico, Kuwait og USA. 

I rapporten skrives det også at i snitt er LTE den raskeste nettverks-teknologien, men sammenligningsgrunnlaget er vanskelig med tanke på store variasjoner mellom de forskjellige landene. 

Over hele verden er det nå 124 land med LTE-dekning, med 18 land som er i ferd med å bygge ut nettet. Det pekes på at skandinaviske land, (spesielt Norge og Sverige) var først ute med teknologien i 2009/2010, og siden har veksten vært jevn. For bare ett år siden hadde kun 76 land dekning.  

I Norge lover Telenor videre utbygging og fortalte forrige uke at 95 av landets befolkning vil ha 4G-dekning i løpet av 2015. Både Telenor og Netcom er også i ferd med å rulle ut den raskere varianten av LTE, kalt LTE-A.