JUSS OG SAMFUNN

Spår mørk høst for platebransjen

En fersk undersøkelse viser at høsten kan bli mørk for musikk- og platebransjen. Piratnedlastingen er tilbake på Napster-nivå.

10. sep. 2001 - 15:02
Napster

Webnoize
FastTrack, AudioGalaxy, iMeshGnutella


Det er bare AudioGalaxy som baserer seg utelukkende på bytting av musikk, resten kan også takle alle mulige andre filer, noe som åpner for at tallene fra Webnoize ikke gir særlig nøyaktighet i forhold til hva musikkbransjen har å frykte. Men det har vist seg at det er musikk som er selveste dreperen blant nedlastbart innhold, i beinhard konkurranse med porno - som det forsåvidt også florerer av på mange p2p-tjenester.

Webnoize mener musikk fortsatt utgjør hovedtyngden blant filene. Ellers byttes det også filmer og programmer via nettverkene.

Svenskene bak FastTrack kan slå seg på brystet med at deres teknologi, som ligger i bunnen av både Morpheus, Kazaa og Grokster, er den mest populære.

Analytiker Matt Bailey, som ledet undersøkelsen, spår at disse tjenestenes popularitet vil eksplodere utover høsten - etter hvert som studentene kommer tilbake på nettet etter sommeren. Det var studenter, med lite penger, stor musikkinteresse og ofte fete, billige Internett-linjer, som fikk Napster til å ta av.

- For film- og musikkbransjen er Napster-problemet iferd med å gå fra ille til verre, sier Bailey.

Her er listen over antallet filer som er byttet på de forskjellige nettverkene:
1. FastTrack: 970 millioner
2. Audiogalaxy: 910 millioner
3. iMesh: 640 millioner
4. Gnutella: 530 millioner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra