Spår pc-nedtur i 2015

IDC tror ikke på vekst.

Spår pc-nedtur i 2015
IDC nedjusterer sine prognoser for pc-markedet i 2015, men ser likevel til lanseringene av Intels Skylake-plattform og Windows 10 senere i år. Bilde: Dell

Analysebyrået IDC har ingen tro på vekst i pc-markedet i 2015. Tvert i mot, de har nedjustert sine spådommer. 

IDC mente opprinnelig at markedet for tradisjonelle pcer ville falle med 3,3 prosent i 2015, men nå er forventningene nedjustert ytterligere til 4,9 prosent. 

Totalt sett forventes det 293,1 millioner datamaskiner solgt i løpet av 2015. 

I meldingen sin skriver IDC at fjerde kvartal 2014 så en vekst i pc-salget, men denne trenden komme ikke til å fortsette i løpet av 2015. Det forventes en prisvekst på grunn av nedskalerte Bing-subsidier fra Microsoft, sterk dollar og ytterligere skift i retning slanke, berøringsbaserte enheter. 

IDC ser mer positivt på senere i 2015 - de forventer at Windows 10-lanseringen vil skape ny etterspørsel for tradisjonelle pcer, og at maskiner basert på Intels Skylake-plattform også vil generere større interesse. Skylake anses for å være en mer betydningsfull oppgradering enn den forsinkede Broadwell-arkitekturen. 

Et lyst punkt for pc-produsenter bør også være nedgangen i nettbrett-salget, mener IDC. Pc-økosystemet har også tatt flere skritt i retning å redusere gapet mellom pcer og mobile enheter, med tanke på brukeropplevelsen og prispunkter, sier analytikeren Jay Chou.  

IDC mener at voksende markeder ikke vil bidra nevneverdig til veksten i pc, da disse markedene fokuserer først og fremst på mobile teknologier. Pc-plattformen har hatt en god 2014 i de mer modne markedene, takket være en omfattende utskiftning av XP-baserte maskiner, men dette kommer ikke til å holde seg utover 2015, skriver IDC. 

Nedgangen vil imidlertid krympe i årene mot 2019, mener IDC, og gir dermed et lite håp til pc-produsentene på lengre sikt.