Spår syvende svake kvartal på rad

Sliter Samsung med S6-salget?

Spår syvende svake kvartal på rad
Samsung produserte ikke nok av Edge-modellen, mener analytikerne. Bilde: Samsung

I april slapp Samsung sin Galaxy S6 - det nyeste smartmobil-flaggskipet, som kom i to varianter, flat og med avrundet skjerm (Edge-modellen). Mobilene representerte en nokså stor endring i designfilosofien, la til flere nye funksjoner og ryddet opp i programvaren. De ble veldig godt mottatt av kritikere og forventningene til salget var svært høye. 

Likevel viser det seg at Samsung kan ha overvurdert S6-effekten litt. I dag kom selskapet med sine forventninger til resultatene for andre kvartal 2015, og stemmer disse, blir det syvende strake kvartalet med nedgang i fortjeneste.

Les mer: Sterk debut for Galaxy S6 i Norge.

Selskapet regner med at deres fortjeneste vil falle syv prosent sammenlignet med samme periode i fjor, fra 6,26 milliarder dollar til 6,12 milliarder.

Produserte ikke nok

Ifølge analytikere som har sett på tallene og snakket med Bloomberg og Wall Street Journal, er det én viktig feil som ble gjort i beregningene til Samsung da de lanserte S6-modellene - de undervurderte etterspørselen etter Edge-modellen, samtidig som de ikke klarte å produsere nok av den. 

Samsung skal ha regnet med å selge fire «vanlige» S6-modeller for hver Edge-modell, og satte opp produksjonen tilsvarende, mens etterspørselen viste seg å være ganske lik for begge variantene. 

Dermed foreligger det nå svært mange usolgte enheter av den tradisjonelle varianten, mens det ikke finnes nok Edge-enheter til å fylle etterspørselen. 

Selskapet skal siden lansering ha forsøkt å justere produksjonen, og det var ventet at leveransene skulle ta seg opp innen slutten av juni. Det er imidlertid usikkert om det er nok til å påvirke neste finansperiode - Samsungs flaggskip har tradisjonelt solgt best de første månedene etter utgivelse.

Les mer: Samsung vekker beskjeden optimisme.

Samsung spesifiserer ikke hvilke forventninger de har til de separate avdelingene sine, men analytikerne regner med at halvleder-avdelingen gjør det godt for tiden, noe som igjen tyder på at det er mobilavdelingen som har skylden for svake tall. 

De endelige kvartalstallene ventes senere denne måneden.