BEDRIFTSTEKNOLOGI

Spår tidobling i mobil datatrafikk

Video og tingenes internett driver veksten.

4G, videotjenester og bærbar elektronikk kommer til å bidra til betydelig vekst i mobil datatrafikk de neste fem årene.
4G, videotjenester og bærbar elektronikk kommer til å bidra til betydelig vekst i mobil datatrafikk de neste fem årene. Bilde: Jon Fingas/Flickr (CC BY-ND 2.0)
4. feb. 2015 - 10:04

Nettverksselskapet Cisco har kommet med sine spådommer for datatrafikk i årene fremover, og det forventes en massiv vekst.

Ifølge årets utgave av Cisco Visual Networking Index er det to elementer som kommer til å vokse enormt de kommende årene. Det er snakk om mobil datatrafikk og maskin-til-maskin-kommunikasjon, som er en essensiell del av tingenes internett.

Mobil datatrafikk vil tidobles innen 2019, mener Cisco, fra 30 exabyte (en milliard gigabyte) i år 2014 til 292 exabyte i løpet av fem år.

Den mobile veksten vil øke tre ganger så raskt som veksten i tradisjonelle, kablede nett. Dette skjer først og fremst fordi antallet brukere vokser, og det ventes at brukerne av mobile datanett vil øke fra 4,3 milliarder i 2014 til 5,2 milliarder i 2019.

Det vil eksistere rundt 11,5 milliarder enheter som er klargjort for mobiltilgang i 2019, mener Cisco, 8,3 av dem vil være personlige enheter, og 3,2 vil være maskin-til-maskin-enheter.

Bærbar elektronikk er et godt eksempel på de såkalte M2M-enhetene, og Cisco venter en stor vekst der også. Faktisk en femdobling av dagens antall, igjen innen 2019.

Video er nøkkelen

Den store driveren i trafikkveksten er, ikke overraskende, video. I 2019 vil video stå for 72 prosent av den mobile datatrafikken, i fjor utgjorde det allerede 55 prosent. Det er tjenester som YouTube og Netflix som genererer mye av trafikken, og denne type videotrafikk vil øke med elleve prosent de neste fem årene, mener Cisco.

Mens trafikken vokser, vil Wifi også avlaste bruken av mobilnettene i større grad - oppimot 54 prosent i 2019, skriver nettverksselskapet.

Selv om man snakker mye om 4G og planene for 5G er allerede iverksatt, er det 3G som kommer til å bli den dominerende tilkoblingstypen i mobile nett innen 2017, mens innen 2019 vil 26 prosent av mobiler være koblet til et 4G-nett. Disse enhetene vil imidlertid generere 68 prosent av den globale datatrafikken, skriver selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.