NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Spinlaunch vil kaste satellitter opp i bane med «slynge»

Men satellittene må være solid bygget – en menneskelig passasjer ville blitt revet i filler.

Spinlaunch har bygget en prototype som er over 50 meter høy og kan oppnå hastigheter på over 8.000 km/t.
Spinlaunch har bygget en prototype som er over 50 meter høy og kan oppnå hastigheter på over 8.000 km/t. Foto: Spinlaunch
13. nov. 2021 - 14:00

Alle vet at det er dyrt å sende satellitter opp i bane, selv om det riktignok har blitt mye billigere over tid. Faktisk har prisen gått ned fra nesten en halv million kroner per kg med romfergen, til omtrent 23.600 kroner per kg med SpaceX i dag. Likevel er det flere som arbeider med å få ned kostnaden. Et firma som har en original mulig løsning, er Spinlaunch.

Siden 2015 har de utviklet en metode for å regelrett slenge satellitter opp i rommet. De benytter egentlig samme teknikk som den klassiske slyngen – våpenet som har vært i bruk i tusenvis av år og er kanskje mest kjent fra myten og David og Goliat.

Slenger satellittene opp

Kort fortalt pumpes luften ut av et kammer med en sentrifuge i. Satellitten som skal skytes opp er festet til ene enden av denne sentrifugearmen, og med nær-vakuum i kammeret, kan den roteres i stor hastighet. Når hastigheten er stor nok, frigjøres satellitten fra armen, og kastes dermed ut gjennom et rør som peker i riktig retning. På veien passerer den gjennom membraner som har holdt luften ute i vakuumfasen.

Spinlaunch har allerede bygget en prototyp. Denne er ikke kraftig nok til å få satellitter helt opp i bane, men da Spinlaunch testet prototypen skikkelig for første gang 22. oktober 2021, benyttet de bare 20 prosent av maksimal kraft. Det var nok til å sende et prosjektil på litt over tre meters lengde «noen tusen meter» opp ifølge dem selv.

Høye hastigheter

Prototypen er over 50 meter høy og bygget for hastigheter på opptil 8.000 kilometer i timen, eller sånn omtrent 6,5 ganger lydens hastighet. Spinlaunch er også i gang med å bygge en mye større «slynge» og denne skal etter planen være i stand til å få satellitter på opptil 200 kg helt opp i bane – muligens med litt assistanse fra en hjelperakettmotor eller to.

Uansett må gjenstandene som skytes opp være solid konstruert. Sentrifugen vil utsette dem for G-krefter som kan måles i verdier av flere tusen, noe som vil rive svakere gjenstander fullstendig i stykker. Mennesker, for eksempel, er ikke i nærheten av å tåle noe slikt, så skal man ha astronauter eller romturister opp, må man benytte andre metoder.

Spinlaunch planlegger en støtte oppskytningsbase også, et ikke oppgitt sted langs kysten av USA. <i>Foto:  Spinlaunch</i>
Spinlaunch planlegger en støtte oppskytningsbase også, et ikke oppgitt sted langs kysten av USA. Foto:  Spinlaunch
Woodsats ytre deler er for det meste laget av kryssfiner av bjørk.
Les også

Verdens første satellitt av bjørk er klar for verdensrommet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra