JUSS OG SAMFUNN

Spionprogram kan stoppe TV-pirater

Et lite firma i Bergen skal utvikle programvare for å stoppe pirater som "stjeler" TV-sendinger fra satellitt-selskapene. Men først må Viasat og Canal Digital droppe piratetterforskningen mot dem.

- Vi lager et system som skal ta piratkortene.Det er programvare som installeres i mottakerboksen, og om noen prøver å bruke piratkort, blir boksene ubrukelige. Programvaren kan installeres samtidig med vanlige oppdateringer fra sattelittselskapene, forteller Roar Tøkje. Han jobber i Austevoll Tv & Antenneservice ANS, og har solgt TV- og parabolutstyr, og har også drevet nettstedet Satelittshop.com.

Ifølge Tøkje består selskapet av to personer, som skal designe programvaren. Resten av arbeidet skal settes bort til utlandet, og de er allerede godt igang med å konstruere programvaren.

Hen sier det ikke er noe problem å hacke både Viasat og Canal Digitals systemer for den som vil inn og lage egne løsninger. Men hverken Canal Digital eller Viasat er involvert i dette arbeidet, selv om begge selskapene kjemper mot pirater.

- Vi er på kant med Viasat og Canal Digital, og de vet ikke om systemet, forteller Tøkje. Så lenge de to selskapene kjemper mot dem, vil ikke Austevoll TV- og Antenneservice være behjelpelige med å fange pirater, om nå systemet skulle bli tatt i bruk.

- Viasat og Canal Digital tror vi står bak piratkortproduksjon og salg. Det gjør vi ikke. Om de vil være med å skape denne teknologien, så vet de hva de må gjøre. Da må de ordne opp i konflikten med oss, sier Tøkje.

Piratkortene han henviser til, selges blant annet gjennom et svensk nettsted som er under etterforskning av antipiratorganisasjonen STOP. Tøkje har tidligere intervjuet medlemmer av piratgruppen for nettstedet Satelittshop.com, men nektet da å la digi.no få kontakt med intervjuobjektet, eller videre informasjon om kontakten han hadde hatt med dem.

De antatt svenske piratene selger Viasat-kort som er åpne til år 2107, og har også påstått at de snart vil ha cracket Canal Digital.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.