– Spionskandaler vil ødelegge nettet

Teknologiledere frykter brukerflukt.

– Spionskandaler vil ødelegge nettet
Googles Eric Schmidt er redd for at spionskandaler vil ødelegge nettet slik vi kjenner det. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

På onsdag var det duket for en paneldebatt ved Palo Alto High School mellom representanter fra flere teknologiselskaper angående betydningen av de nylige spionskandalene i USA. Temaet var ifølge Cnet hvorvidt disse skandalene påvirker internett-økonomien.

Representanter fra blant annet Google, Facebook og Microsoft deltok, og møtet var moderert av senatoren Ron Wyden.

Google-sjefen Eric Schmidt har vært temmelig uttalt angående NSA og øvrige regjeringsorganer samt deres spionasje, og sier rett ut at spionskandalene kommer til å «ødelegge internett», og at påvirkningen er alvorlig og blir bare verre.

Brad Smith i Microsoft, som også har vært kritisk til den amerikanske regjeringens forsøk på å overvåke nettbrukere, sammenlignet situasjonen med en bank man ikke kan stole på - og dermed ikke legger igjen penger i. – Folk vil ikke bruke et internett de ikke kan stole på, sier Smith.

Ramsey Homsany, som jobber i Dropbox, mener at prinsippet med å stole på hverandre er kjernen til nettets økonomiske motor, og dette prinsippet har begynt å «råtne bort».

Senator Wyden påpeker imidlertid at amerikanske forhold får internasjonal respons, og at utenlandske nettbrukere er også opptatt av hva de store selskapene samler av data, ikke bare regjeringer. Kravene fra flere land om at selskapene må lagre data innenfor deres egne grenser kan være ødeleggende for amerikanske selskaper, mener både Schmidt og Smith, da kostnadene ved å bygge lokale datasentre i alle relevante land er enorme.

Det essensielle er at amerikanske selskaper overbeviser utenlandske brukere at deres data kan stoles på, mener Google-sjefen.

Det viktigste i tiden fremover er kryptering, mener selskapene, og det er stadig mer fokus på sikker epost og annen overføring av data. Det å endre lovgivningen er også et mål ifølge senator Wyden, slik at lovene kan reflektere fremtidig problematikk for teknologibransjen, og på denne måten gjenopprette nettets troverdighet. Hverken politikerne eller teknologene har imidlertid en løsning for hva som bør gjøres med all den dataen som allerede er samlet inn, skriver Cnet.

    Les også: