Spøkelser i bærbar CD-brenner

Vi har testet en bærbar CD-brenner på en Mac Powerbook. Mystiske problemer og merkelige feil til tross - portabel CD-brenning er svært praktisk.

Vi har testet en bærbar CD-brenner på en Mac Powerbook. Mystiske problemer og merkelige feil til tross - portabel CD-brenning er svært praktisk.

Vi fikk låne en Freecom Traveller CD-brenner fra importøren Storewell, for å få muligheten til å leke med portabel og kompakt brennerteknologi. Det var ikke bare enkelt. Brenneren ble liggende på bordet i mange uker, for datamaskinen, en Powerbook G3 400 modell av typen "Pismo", ikke klarte å "se" brenneren.

Tross oppdatering av Firewire-drivere og nylig oppgradering av operativsystemet til versjon 9.2.1, ble det ikke noe action. At det ikke lå Mac-programvare i boksen gjorde ikke situasjonen så mye bedre, men selv når vi fikk tilsendt en versjon av Toast, skjedde det ingenting.

Så en dag bootet test-redaksjonen Mac OS X, og installerte Toast i dét miljøet. Vips kom lysene på i CD-brenneren, og programvaren "så" den klart og tydelig, og vi kunne brenne den første CD-en. Apples egen Disc Burner er ikke kompatibel med Freecom Traveller, fikk vi beskjed om. Men etter OS X-boot fungerte Traveller også i OS 9.2.1-miljøet.

Brenneren leveres originalt med USB-grensesnitt, men vi foretrakk å teste Firewire (IEE 1394). Den er forsåvidt nesten-utdatert i forhold til andre modeller (brennerhastighet 8x4x24x), men lever på den annen side ekstremt godt opp til forventningene, og etter hvert som vi fikk den til å fungere også under OS 9.2.1, var vi svært fornøyde. Brenneren er liten og kjapp, og passer dermed perfekt for prosjektarbeid der en kanskje må kopiere og lagre oppdaterte versjoner av et pågående arbeid, fra ulike kilder.

Fleksibiliteten i forhold til grensesnitt - det at den kan brukes med både USB, USB2, parallellport, cardbus og Firewire til både PC og Mac, gjør den godt egnet til nettopp slike ting. Det at et lite spøkelse i systemet prøvde å hindre oss i å bruke brenneren, er en annen sak. Ifølge Storewell skal batteripakken holde til seks timers bruk.

Listepris før moms er 3.300,- for Traveller. Den leveres uten kabler, så det må en kjøpe utenfor. USB-kabel koster 500 kroner PCMCIA koster 470, Firewire 750 kroner, og parallell koster 370 kroner, opplyses det fra Storewell.

Til toppen