BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sporer utstyr i bygg og anlegg

Norske Tracetracker Asset forteller hvor alt er, og hvorvidt det er i bruk eller reservert.

18. mai 2011 - 15:16

Rett før påske lanserte Tracetracker et verktøy for å spore utstyr i bygg- og anleggsbransjen: Tracetracker Asset.

Poenget med løsningen er å sikre kontinuerlig oversikt over hvor utstyr befinner seg, og hvorvidt et er i bruk, reservert, ødelagt, under reparasjon og så videre. Den dekker alt fra håndverktøy til store anleggsmaskiner. Det foreligger en brukerrapport fra Grunnarbeid AS, en entreprenørbedrift med 300 ansatte.

Tracetracker Asset er utviklet i samarbeid med Telenor Objects, og bygger på datainnsamlingsplattformen Shepherd som Telenor Objects lanserte i 2010. Grunnarbeid har bidratt med innspill under utviklingen.

Løsningen beskrives som et webbasert system for effektiv utnyttelse av ressurser i utstyrsintensive virksomheter.

Sporingen skjer i tilnærmet sanntid. Det festes RFID-brikker på utstyr som skal spores. RFID-lesere monteres i utstyrskontainere og på biler. Leseutstyret mottar signaler fra brikkene og sender informasjon videre over GSM-nettet til Shepherd. Utstyrskontainere og biler utstyres med GPS som også kommuniserer med Shepherd.

Følgelig vet Shepherd alltid både hvor hver kontainer og hver bil er, og hva slags utstyr som befinner seg i eller i nærheten av bil og kontainer. Utstyr organiseres i prosjekter. Utstyr knyttet til et gitt prosjekt kan vises på et kart, med detaljinformasjon og bevegelseshistorikk. Systemet merker seg når utstyr blir stående ubrukt, fordi det registrerer bevegelser inn og ut av bil og kontainer. Status som «ledig», «under reparasjon», «ødelagt» kan fylles inn manuelt.

Tracetracker Asset og Shepherd leveres begge som ferdig driftede tjenester i nettet.

Fordelene som Grunnarbeid oppgir med løsningen er økt kostnadseffektivitet ved at utstyr utnyttes bedre. Det er lettere å fordele utstyr mellom ulike prosjekter, og det er enklere å løse logistikkproblemer slik at innleid utstyr ikke blir stående ubrukt. Redusert svinn nevnes også som en faktor. Foreløpige vurderinger anslår besparelser opp mot én til to prosent av omsetningen, heter det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.