BEDRIFTSTEKNOLOGI

Test: strømming

Spotify beklager personvern-kaos

Derfor ønsker de tilgang til data.

Spotify-appen vil ha tilgang til mye - men alt har en god grunn, og kan nektes.
Spotify-appen vil ha tilgang til mye - men alt har en god grunn, og kan nektes. Bilde: Thomas Marynowski
24. aug. 2015 - 11:24

Det ble mye oppstyr rundt den populære strømmetjenesten Spotify forrige uke.

En oppdatering av selskapets personvern-policy vekte betydelig kontrovers, da det innebar at strømmetjenesten ville ha tilgang til kontakter, bilder, filer og annet innhold på brukernes mobiltelefoner, uten å klargjøre hva denne tilgangen skulle brukes til.

Ikke minst ville Spotify ha tilgang til telefonens sensorer og lokasjonstjenester samt tredjepartsapplikasjoner som sosiale nettverk.

Les også: Apple Music frikjent av EU

Kritikken gikk i stor grad ut på at selskapets ønske om å samle inn data går veldig bredt ut, og forklarer lite om hvorfor applikasjonen trenger alt dette, og hvordan det skal brukes.

Man kunne likevel tolke seg til at datainnsamlingen skulle på et eller annet vis benyttes i nye og kommende funksjoner, og Spotify-sjefen Daniel Ek forklarte også en del av dette på Twitter i etterkant.

Det var imidlertid først på fredag at Ek la ut et blogginnlegg som oppklarte situasjonen. Innlegget har tittelen «beklager», og Ek legger ikke skjul på at Spotify burde vært flinkere til å kommunisere hva den nye policyen betyr.

Derfor vil de ha informasjon

Forklaringen er altså: Tilgangen til bilder skal overhodet ikke brukes til å skanne gjennom kamerarullen, kun til å bruke bilder man eksplisitt velger å dele med appen. Disse kan da benyttes til å lage et eget cover til spillelisten eller nytt profilbilde.

Lokasjon skal kun brukes til å tilpasse forslag til musikk basert på hvor man befinner seg, aldri til å spore lokasjonen til brukeren uten tillatelse.

Tilgangen til mikrofon vil heller aldri brukes uten tillatelse, og Ek skriver at selskapet kan i fremtiden lansere stemmekontroll for applikasjonen. Kommer en slik funksjon, vil det alltids være mulig å deaktivere.

Les også: Spotify vil bli videoleverandør

Det samme gjelder tilgangen til kontakter, det kan i fremtiden komme en funksjonalitet der man kan søke etter nye Spotify-venner via kontakter på telefonen.

Ek skriver også at Spotify deler noe data med markedsføringspartnere for å tilpasse reklame, men denne dataen kan ikke knyttes til bestemte personer.

Spotify-grunnleggeren vil også være krystallklar på at ingen blir tvunget til å dele noe som helst om de ikke ønsker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.