Sprit-filter på Internett?

Vinmonopoloets nettbutikk blir utsatt, fordi Sosial- og Helse-departementet ikke vil tillate bilder av brennevinsflasker på Internett.

Sosial-og Helsedepartementet setter foten ned og forbyr vinmonopolistene å legge ut varene sine til allmenn beskuelse på nettet.

Det skulle bare mangle. Man kunne jo risikere at mindreårige og karaktersvake logget seg på og stirret på grafiske representasjoner av aldersgrensebelagt materiale.

Vinmonopolets nettbutikk versjon 1.0 er ifølge Aftenposten klar til lansering. Men så har departementet funnet ut at det er i strid med reklameforskriftene i alkoholloven å vise bilder av brennevin på nett.

Reklameforskriftene ble endret, slik at Vinmonopolet faktisk får lov å oppholde seg på verdensveven i det hele tatt, men bilder ble stoppet. Polet har hatt Versjon 1.0 av sidene sine ferdig en stund, men nå må alt gjøres om til ikke-illustrerte lister.

I tillegg må landets offisielle brennevinsleverandør sørge for å stryke alt som har med mat-tips, menyer eller rådgivning i forhold til hva som smaker godt sammen med hva.

Å si at en vin passer sammen med hjortemedaljong eller karbonade med løk, kan vel oppfattes som en oppfordring til kjøp, eller - gud forby - konsum av denne vinen.

Konklusjon: Bort med det!

Nå er det lett å harselere med departementets stivhet i denne saken, og svært enkelt å totalt ignorere det faktum at de gjør en viktig jobb på andre områder når det gjelder å begrense norskingenes patologisk betingede selvskading på alle områder som har med alkohol å gjøre.

Men på nettet er det mange måter å stoppe innhold på, og å forby det i ett land er sjelden særlig effektivt. Man kan jo mistenke departementet for ikke å bry seg så mye om effekt i dette tilfellet, til fordel for fokus på prinsipp.

Det er jo det som er jobben deres.

For den som likevel ønsker å se grafiske fremstillinger av glassbeholdere med rusdrikk, så er det fortsatt alternativer.

Bilder av brennevin finnes det flust av på nettet, til og med på norske nettsider. Man kan også søke i den norske søkemotoren Kvasir og finne polets svenske motstykke Systembolaget, som har utallige menyforslag liggende ute.

Eller svenskenes Vin og Sprit AB som til alt overmål har fargebilder av brennevinsflasker på sidene sine, kombinert med ganske gode menyforslag.

Kanskje departementet skulle gå sammen med et av de selskapene som selger filter-programvare, og sørge for å få lagt inn sprit-filter i de norske versjonene?

Til toppen