RESULTATERFINANS

Står fast ved milliardene til forskning

Steve Ballmer tror tidene blir vanskelige minst ut 2009, men nekter å kutte innen «F&U».

Microsoft-sjef Steve Ballmer nekter å redusere innsatsen innen utvikling for å gi investorene større utbytte.
Microsoft-sjef Steve Ballmer nekter å redusere innsatsen innen utvikling for å gi investorene større utbytte.
25. feb. 2009 - 12:44

På et møte med analytikere og investorer i går, ga Microsoft-sjef signaler som sendte aksjekursen til under lavmålet fra elleve år tilbake: Han understreket at kostnadene skal fortsatt underlegges sterk kontroll, men nektet å gi etter for investorenes press om å skjære ned i budsjettposten for forskning og utvikling, som antas å være på rundt ni milliarder dollar.

Ballmer sa han ikke så for seg at økonomien ville ta seg opp igjen før tidligst i høst. Microsoft vil rammes: Toppsjefen tror det er nøkkelproduktene Windows og Office som vil lide mest.

Det er nettopp disse produktene som vies storparten av Microsofts budsjett for forskning og utvikling.

2009 vil være kritisk for begge, siden to store oppgraderinger, Windows 7 og Office 14, skal fullføres og gjøres klare for markedet. Et tredje område som tildeles store ressurser, er en ny utgave av nettleseren Internet Explorer.

Ballmer varslet også heftige markedsføringsbudsjetter for Windows 7 og Office 14.

For å forsvare den fortsatt sterke satsingen på forskning og utvikling, trakk Microsoft-sjefen fram et historisk eksempel: Radio-leverandøren RCA brukte store ressurser på F&U i de harde trettiåra, og la med det grunnlaget for å vokse til et av USAs aller største selskaper i den tidlige etterkrigstiden. Ballmer sa ikke noe om hva som skjedde med RCA etter det: De ble solgt til General Electric på 1980-tallet, og varemerket har siden havnet hos franske Thomson.

Microsoft-sjef Steve Ballmer nekter å redusere innsatsen innen utvikling for å gi investorene større utbytte.
Microsoft-sjef Steve Ballmer nekter å redusere innsatsen innen utvikling for å gi investorene større utbytte.

Behovet for å imøtekomme markedets interesse for mini-bærbare – «netbooks» – har antakelig ført til en justering av planene for Windows 7. Mini-bærbare som selges i dag med Windows, har det gamle systemet Windows XP som Microsoft ønsker å pensjonere for godt. Alternativet – tolkningene av Ballmers utlegninger overfor analytikerne varierer avhengig av hvilken avis man leser – synes å være to tilpassede versjoner av Windows 7, hvorav en fullverdig og en «Starter Edition» med begrensninger innen skjermoppløsning, antall samtidig kjørende programmer og så videre.

Ballmer funderer også på hvordan han kan vinne fram i konkurransen mot Google innen søk og nettannonsering.

Han sa han ikke hadde ambisjoner om å bli oppfattet som en ny Jerry Yang – Yahoo-sjefen som avslo en avtale med Microsoft for så å bli oppsagt – og at han hadde håp om å komme i en dialog med den nye Yahoo-sjefen, Carol Bartz.

I januar varslet Microsoft en nedbemanning på rundt 5000 årsverk. Ballmer avviste ytterligere nedbemanninger inntil videre.

Da innholdet i Ballmers bemerkninger til analytikerne ble kjent, falt Microsoft-aksjen fra 17,21 dollar til 16,36 dollar, en lavere kurs enn noen gang siden 1998. Innen børsdagen var slutt, hadde den steget igjen til 16,88 dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.