NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Står i kø for å koble seg på: Datasentre øker Norges kraftbehov med 20 prosent

Dette skulle bli verdens største datasenter, men planene i Ballangen kommune i Nordland ble skrinlagt i 2018. Illustrasjonsfoto.
Dette skulle bli verdens største datasenter, men planene i Ballangen kommune i Nordland ble skrinlagt i 2018. Illustrasjonsfoto. Foto: Kolos
14. juli 2020 - 12:59

Norske og internasjonale selskaper har planer som krever at Norge må øke kraftkapasiteten med 20 prosent. Interessen for å bruke ren norsk kraft er historisk høy. Det skriver NRK.

– Vi har aldri hatt så mange saker på bordet som vi har nå. Det har vært en eksplosiv vekst i tallet på kunder som ønsker å koble seg til strømnettet i Norge. Det er store prosjekt, og en blanding av globale og nasjonale aktører, sier konserndirektør for teknologi og utvikling, Håkon Borgen, i Statnett til NRK.

Lange køer

Ifølge ham er det ikke uvanlig at selskaper må vente mellom fem og ti år på å få koble seg til strømnettet på grunn av dårlig kapasitet. 

Det norske strømnettet leverer i dag 30 000 megawatt, og i købunken hos Statnett ligger det nå forespørsler på til sammen 3 300 megawatt fra ulike datasenterleverandører. 

NRK skriver videre at det totale kraftbehovet i Norge er på 137 terawattimer. Hvis alle søknadene går igjennom, vil strømforbruket øke med 20 prosent. 

Vil bygge ut 3 000 prosent

– Vi ønsker å legge til rette for at disse kundene kan koble seg til strømnettet – vi har jo en plikt til det, sier Borgen til NRK.

En av de som kunne tenke seg mer grønn kraft er Lefdal Mine Datacenter.

De vil øke kapasiteten med nærmere 3 000 prosent de neste årene. 

Foreløpig har datasenteret bare kontrakt på syv megawatt. 

– Vi må jo ha hårete mål, og vi har noen enormt kraftkrevende forespørsler fra kundene, sier daglig leder Jørn Skaane til NRK.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.