Star Trek-brikker gir video på mobilen

To store produsenter lanserer hver sin sci-fi brikke som skal gi deg trådløse Internett-multimedia-altmulig-muligheter i mobilen, på håndleddet og alle andre steder. Snart.

To store produsenter lanserer hver sin sci-fi brikke som skal gi deg trådløse Internett-multimedia-altmulig-muligheter i mobilen, på håndleddet og alle andre steder. Snart.

Tanken på trådløst høyhastighets-internett er fristende, og særlig hvis du kan få det innbygd i en klokke eller en annen liten, blank og kul dings.

Det synes å være motivasjonen bak kunngjøringer fra Intel og Texas Instruments,
som begge har lansert små, komplette Internett-brikker den siste tiden.

Intel lover 1 GHz prosessorfart på sine små silisiumfliser, som også skal ha en digital signalprosessor og flash-minne, ifølge PC Magazine.

Brikken skal kunne takle både lyd og video-strømmer av høy kvalitet og bitrate, og er beregnet på mobiltelefoner og håndholdte datamaskiner i tillegg til alt av Internett-dingser som kan komme i fremtiden.

Talsmann Mark O. Miller sier til bladet at brikken muliggjør både Dick Tracys armbåndsur-telefon og Star Treks communicator.

De fleste analytikerne bladet har snakket med, mener Intels annonsering er et direkte svar på arbeid som Texas Instruments og Advanced Micro Devices driver med.

Texas´ teknologi synes også å være nærmere lansering, da de baserer seg mest på kjent og etablert teknologi - eksisterende flash-minne oppå eksisterende prosessorteknologi.

Når det likevel er en stund igjen til vi kan irritere eller glede oss over Hotel Cæsar eller Big Brother på mobilen, så er det fordi nettverkene ikke er utbygd ennå.

Video via mobiltelefon er allerede en realitet på GSM-nettverkenes 9,6 kb/s kanaler, selv om det er snakk om svært hakkete og lavoppløste bilder.
GPRS, EDGE og UMTS-teknologi lover å gjøre noe med akkurat dét problemet, men når det skjer er vanskelig å si.


Telenor skal ha ferdig et nett som dekker 170.000 abonneneter innen 1. desember, mens andre aktører som Tele2 er forsinket i sine arbeider.

Og noe tidspunkt for lansering av UMTS-håndsettene er det få som tør sette penger på.

Til toppen