UTVIKLING

Starter forum for å standardisere metaverset

Teknologiganter, inkludert Meta og Microsoft, går sammen for å standardisere Metaverset. Overraskelsene ligger i hvem som ikke sitter ved bordet.

Skal metaverset oppleves som nettopp et metavers, trengs standarder ned til de minste byggesteinene, mener grunnleggerne.
Skal metaverset oppleves som nettopp et metavers, trengs standarder ned til de minste byggesteinene, mener grunnleggerne. Illustrasjon: Daniel Megias
23. juni 2022 - 10:00

Kjøper du en lekker sportsbil eller det siste antrekket fra Balenciaga i den ene digitale verdenen, har du kanskje lyst til å ha det med inn i den andre digitale verdenen du tester ut, med noenlunde samme look and feel.

Det sakte fremvoksende fenomenet metavers, som er nye digitale plattformer for å jobbe, shoppe, leke og bli underholdt, tiltrekker seg investorer og teknologioptimister. Men enn så lenge er utviklingen ganske proprietær og fragmentert.

Det vil det nyslåtte Metaverse Standards Forum endre på. Forumet skal utvikle standarder som gjør de fremvoksende digitale verdenene kompatible med hverandre. Det melder blant annet Reuters.

– Nvidia forstår metaverset som en utvikling av internett fra dagens 2D-visning til oppslukende og overlappende 3D-rom. For at metaverset skal være vellykket og utbredt, må det bygges på åpne standarder, akkurat som dagens 2D-nett, sier Rev Lebaredian, visepresident i Nvidia, i en pressemelding. Nvidia er en av deltagerne i forumet.

Nettmøtet mellom Elon Musk (til venstre) og Donald Trump på X natt til tirsdag norsk tid ble forsinket på grunn av tekniske problemer, som ifølge Musk skyldtes et omfattende dataangrep. Bildet er fra en tidligere anledning.
Les også

Musk: Samtalen med Trump ble rammet av DDoS-angrep

Ett eller flere metavers?

Metaverset kan se ut til å være i starten av et gullrush. Internasjonale selskaper står i kø for å lokke deg inn i metaverset, med ulike visjoner om hva metaverset kan være. Fortsatt brukes begrepet i entall og flertall litt om hverandre.

– Å si at det er mange metaverser er som å si at det finnes flere internetter, mener McKinsey i en fersk rapport.

I deres definisjon er metaverset en tilstand der den fysiske verdenen og en rekke digitale verdener er interoperabile og kan oppleves som en helhet. Skal det bli mulig, må de fremvoksende digitale plattformene, som sikter på å kappe land i metaverset, samarbeide.

Tirsdag gikk en rekke teknologikjemper offisielt sammen for å ta utfordringen.

Åpne standarder

Forumet er åpent for alle selskaper, industri-organisasjoner og universiteter og er gratis å bli med i. De første møtene blir i juli.

Tanken er å skape et «sted for samarbeid mellom organisasjoner for standardisering og selskaper for å fostre utviklingen av interoperabilitets-standarder for et åpent og inkluderende metavers».

 

Forumet lover å «fokusere på pragmatiske, handlingsbaserte prosjekter, som prototyping for implementering, hackatons og åpen kildekode-verktøy», men skal også jobbe med utviklingen av terminologi.

Fra 3D-grafikk, AR og VR, fotorealistisk innhold, geospatiale systemer og digitale tvillinger til sanntids-samarbeid, simuleringer og nye digitale økonomier – mange små byggesteiner trenger standarder for at sluttresultatet skal bli bra, mener grunnleggerne.

Tanken er å fremme sunn konkurranse, hindre fremtidig friksjon i markedet og bygge et grunnlag for fremtidig innovasjon. Åpne standarder og åpen kildekode skal gjøre det enklere for nye selskaper å ta en del av metaverset.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Store navn mangler

Adobe, Alibaba, Epic Games, Huawei, Meta, Microsoft, Nvidia, Open AR Cloud, Sony og World Wide Web Consortium er på lista over selskaper som er med fra starten.

Mer overraskende er kanskje hvilke selskaper som glimrer med sitt fravær. De krypto-baserte metavers-selskapene The Sandbox og Decentraland er ikke på lista, det er heller ikke Apple, Roblox eller Niantic.

Men siden lanseringen kommer med en åpen invitasjon, kan nok flere komme til.

Amol Phadke er teknologidirektør i Telenor Group og har siden han startet 1. september 2023 fått være med på å starte datasentersatsingen Skygard, samt få en avtale med Nvidia om AI og Amazon Web Services (AWS) om sky-infrastruktur.
Les også

Telenor varsler flere sky-samarbeid

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.