AVTALER & KONTRAKTER

Staten skal lære av IT-fiaskoen

Vegdirektoratet er usikker på om IBM skal være med.

Norbit ITS leverer bombrikker og lesere av bombrikker. Her ser dere hvordan leserne til Norbit ser ut.
Norbit ITS leverer bombrikker og lesere av bombrikker. Her ser dere hvordan leserne til Norbit ser ut. Bilde: Bjørn Christiansen
14. aug. 2015 - 08:58

Vegdirektoratet skal gjøre et systematisk arbeid for å finne ut hva virksomheten selv og andre kan lære etter bruddet med IBM om Autopass-kontrakten.

IBM skulle bygge en ny løsning som i hovedsak skulle erstatte dagens innkreving av bompenger.

Vegdirektoratet sa opp avtalen i juli med påstand om at IBM var mer opptatt av å tjene penger enn å bygge noe som fungerer.

Nå forbereder partene erstatningskrav mot hverandre.

Les mer: IBM og Statens vegvesen krever erstatning av hverandre

Ubehagelig

– Dette er veldig en veldig beklagelig situasjon. Vi hadde håpet å få denne leveransen i havn, med et effektivt innkrevingssystem som bilistene ville vært tjent med. Men etter grundige vurderinger ble det besluttet å heve kontrakten. Årsaken er at vi ikke får, eller ikke ser ut til å få de leveransene som vi mener er kontraktsfestet, sier direktør Jane Bordal ved Veg- og transportavdelingen hos direktoratet.

Les også: Slik skal ekspertene stoppe IT-tabbene

Læring

I debatten om offentlige IT-prosjekter snakkes det stadig mer om å få satt feilene i system for å kunne lære av dem og unngå at de blir gjort på nytt av andre virksomheter.

– Hvordan skal dere lære av denne episoden?

– Vi kommer til å rigge en gjennomgang av prosjektet for å finne ut hva vi kan lære av dette her. Hvordan vi skal gjøre det i praksis, har vi ikke bestemt ennå. Det er litt tidlig, sier Bordal til digi.no.

Les mer: – Du kommer ingen vei uten IT-fiaskoer

Direktør Jane Bordal i Vegdirektoratet planlegger en gjennomgang for å finne feilene som ble begått da Autopass-prosjektet med IBM havarerte - og lære av dem. Bilde: Knut Opeide/Vegdirektoratet

Gransking

Hun kan imidlertid røpe at en uavhengig part skal lede arbeidet.

– Vi er opptatt av at dette skal være en uhildet gjennomgang. Det betyr at den vil foretas av mennesker som ikke har vært involvert i prosjektet. En slik jobb må på agendaen for at vi skal finne læringspunktene, sier direktøren.

Grensen for habilitet går ikke ved inngangsdøren. Vegdirektoratet kan komme til å benytte egne folk.

– Det finnes ulike aktører å spørre. Vi kan få en konsulent inn her, eller vi kan be vår egen internrevisjon. It-direktoratet Difi kan også være aktuelt, sier Bordal.

Les også: Maktkamp om IT i staten

Hva med IBM?

– Hvor aktuelt er det å be IBM bidra med informasjon i saken?

– Når vi har diskutert dette, har vi i hovedsak snakket om vår del av prosjektet. Men vi har ikke satt rammene for dette, ennå. Og for all del, som bestiller av en slik gjennomgang er vi opptatt av å finne ut mest mulig med sikte på å ta lærdom av arbeidet, svarer hun.

Kan man få avdekket alle forhold og dermed lære av det som skjedde hvis leverandøren ikke bidrar?

– Vi kommer nok til å vurdere det, sier Bordal.

Les også: Nå skal smarte systemer for alvor inn i norsk transport

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.