Staten vurderer Linux og office-kloner

Arbeids- og administrasjonsdepartementet skal lage ny IT-politikk for staten og vurderer trolig Linux og forskjellige alternativer til Microsoft Office.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet skal lage ny IT-politikk for staten og vurderer trolig Linux og forskjellige alternativer til Microsoft Office.

Staten er midt i et arbeid for å utrede alternativer til Microsofts nesten-monopol på operativsystemer og kontorprogramvare. Arbeidet ledes av Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) og Nærings- og handelsdepartementet og er en del av eNorge-planen som ble lagt frem i vår.

Planen vil ikke være ferdig før i slutten av oktober, får digi.no vite i AAD, men i juli måtte staten røpe noe av arbeidet som pågår. AAD-minister Victor Norman offentliggjorde da at staten ikke fornyer sin storbrukereavtale med Microsoft.

Les om Normans utspill:

Den offisielle unnskyldningen var at den enkelte etat selv skal forhandle, men bak dette ligger et overordnet mål: Større konkurranse. Dette målet preger da også mye annet den Høyre-dominerte regjeringen arbeider med.


Senior-rådgiver Kai-Ove Nauen i AAD vil ikke røpe noe om arbeidet og hva staten nå utreder. Men skal staten øke konkurransen, finnes det bare en håndfull alternativer. Nauen og AAD skal derfor trolig deler av tiden fremover til å vurdere om de hva de kan anbefale.

Hovedspørsmålene rundt bruk av alternativer er hvor dyrt og tungvint det blir å bytte over. Det er også viktig å sjekke kvaliteten på norske versjoner og ikke minst om det er enkelt nok å installere, noe Linux har vært kritisert for.

Linux er egentlig det eneste alternative operativsystemet for PC-er. Trolig vil AAD vurdere det norske skolelinux-prosjektet som snart er ferdig med en norsk Linux-versjon. Gruppen av frivillige utviklere har også laget bokmål og nynorsk-versjoner av en lang rekke gratisprogrammer, blant annet Office-klonen 'K-Office'. Samtidig arbeider også gruppen på oppdrag fra Sun med en norsk versjon av Suns Star Office.

Les også

I tilegg til Linux og programpakkene dette operativsystemet kan gi, finnes det alternativer til Office dersom man ønsker å beholde Windows. Star Office finnes i Windows-versjon og WordPerfect-samlingen lever fremdeles, oppdatert fra Corel. På mandag fortalte HP at selskapet starter salg av PCer med ferdiginnstallert Corel WordPerfect.

Les også

Skal et større antall etater bytte til et alternativ, må trolig først AAD godkjenne eller tilråde bruken slike alternativer. AAD kan ikke pålegge noen å bytte.
Til toppen