Statnett åpner for utenlandsfiber, men tar ikke regningen selv

Ser etter investorer.

Statnett åpner for utenlandsfiber, men tar ikke regningen selv
Planlagte strømkabler til Tyskland og Storbritannia kan få fiber parallelt, men da må eksterne investorer på banen. Bilde: Ole Magnus Grønli

Statnett er stadig mer på glid med å legge mørk fiber i nye strømkabler til utlandet, men er ikke villig til å ta regningen selv.

Nå er Pareto Securities hyret inn for å sjekke interessen blant eksterne aktører.

Les også: Utenlandskabel uten fiber, men det er ikke for sent

Sjekker pengekilder

– Vi skal få undersøkt om det er interesse for finansiering av fiberkabler lagt parallelt med de planlagte nye strømkablene til Tyskland og Storbritannia, skriver Statnett på sin hjemmeside.

Her er det snakk om to forbindelser:

Nord Link til Tyskland, som eies 50/50 av henholdsvis Statnett og partnerne TenneT (en tysk systemoperatør) og investeringsbanken KfW fra samme land.

North Sea Link til Storbritannia, eid 50/50 av Statnett og det britiske nettselskapet National Grid.

Les mer: Nå snakker Statnett med Tyskland og Storbritannia om fiber på havbunnen

– Ikke lønnsomt

Spørsmålet om fiber i strømkablene kommer fra blant andre de nye datasenteraktørene.

De mener at kapasiteten til kontinentet begynner å bli trang, at det er behov for alternative ruter utenom Sverige og at dagens få leverandører av stamnett tar altfor høy pris.

Tidligere i år bestilte Statnett en rapport fra Nexia om konsekvensene av fiber i nye planlagte utenlandskabler.

Konklusjonen var det både vil være teknisk krevende og ulønnsomt for Statnett og partnerne å legge fiberkabler parallelt med de kommende strømkablene til Tyskland og Storbritannia.

Likevel ble ikke muligheten skrinlagt.

Les mer: Ulønnsomt å legge fiber sammen med strømkablene

Hvem vil være med?

Nå har prosjekteierne bestemt seg for neste skritt:

Dette kan bli en realitet, men ikke for strømutbyggernes regning. De ikke vil finansiere eventuelle fiberkabler selv, og vil i utgangspunktet bruke andre kommunikasjonsløsninger for drift av strømkablene dersom fiberkablene ikke blir lagt.

Nå skal de se om det finnes interesse i markedet for tredjepartsfinansiering av et fiberprosjekt, inkludert investeringer, driftskostnader og risikodekning.

– Forpliktende interesse er en forutsetning for videre arbeid med et potensielt fiberprosjekt. Innledende faser av prosessen skal gjennomføres i løpet av november. Endelig beslutning om fiberkabel vil baseres på nærmere forhandlinger og tas av alle involverte parter, herunder partnerne i kabelprosjektene, skriver Statnett.

Så du denne? SAP skal styre lading av el-biler

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.