Stemningsrapport fra MacWorld

digi.nos utsendte har svettet seg rundt på MacWorld i New York. Nyhetene sto i nesten like lang kø som Mac-elskerne, og sistnevnte fikk mye å sikle på, rapporterer Mac-entusiasten Arild E. Johansen.

Alt er normalt i New York for oss nordmenn som valfarter til MacWorld hver sommer. Vi har byttet hotell, og her, i motsetning til det vi har brukt tidligere år som hadde utsikt til World Trade Center, vrimler det av Apple-entusiaster. Og så er det det nærmeste hotellet til Jacob Javits Convention Center der MacWorld nå har vært arrangert de siste seks årene, hvis jeg ikke husker helt feil. Det er varmt og overalt er det Apple- Mac-reklamer: På alle bussholdeplasser og på vegger og boards. Det er Switch-kampanjen som er tema iår. Den beretter om PC-brukere som har gått over til Mac. For oss Mac-fundamentalister er det hyggelig å ønske nye brukere velkommen, men vi ønsker selvsagt ikke at Mac skal bli noe allemannseie ;-)

Også i år var vi tidlig ute, og køsystemet fungerte litt bedre enn i fjor da det var fullt kaos. Og som vanlig finner vi alle typer mennesker i køen for å oppleve høydepunktet på MacWorld: Steve Jobs' keynote. Men det må innrømmes at det vel er et overskudd på litt spesielle Mac-entusiaster, selv i pressekøen.

I år har det som vanlig vært endel spekulasjoner og rykter, og nytt av året var at websteder som ble vurdert som ryktesteder ble utelukket fra pressekorpset. Det stanset likevel ikke ryktene om en ny iMac med 17-tommers flatskjerm. Og ganske riktig, en riktig lekker sak som steg opp fra scenen var Steves "One more thing" i år. Men bortsett fra en ny iPod med 20 GB harddisk, var dét alt som var av maskinvare-nyheter for denne gang.

De som hadde spådd at det ikke kommer noen etterfølger til G4 Quicksilver, som ble introdusert for nøyaktig ett år siden, fikk også rett. Det ble ikke nevnt med ett ord av Jobs. Ikke noe om iBook, PowerBook eller xServe. Kanskje er ikke det så rart ettersom dette mer enn noe er en ren forbrukermesse. Oss vanlige Mac-brukere representerer det store flertallet av de besøkende, selv om Apples begrunnelse for å flytte MacWorld fra Boston til New York var å treffe enda flere av de kreative på hjemmebane. Vi finner oss derfor i at nye maskiner kan bli introdusert på andre tidspunkter enn nødvendigvis under MacWorld hver eneste gang.

Men på software-siden har Apple også denne gangen nyheter verdt å nevne: Den viktigste er selvsagt Jaguar - oppdateringen av Mac OS X til versjon 10.2. Den kommer 24. august og inneholder, ifølge Steve Jobs, 150 nye forbedringer. Mange ting vi har ønsket oss er tilbake, deriblant selvåpnende mapper, en helt ny Sherlock som nå bare finner ting på Internett. Du kan f.eks. skrive inn adressen for området du befinner deg i og be Sherlock finne kinoer, restauranter og lignende i nabolaget. Når det gjelder kinoer kan man søke på filmer og ikke bare få opp klokkeslett når filmene blir vist, men også bestille billetter og se trailer av filmen - alt sammen uten å være i noen webleser - en utrolig elegant løsning etter undertegnedes mening.

Flere forbedringer i epost-programmet i OS X, Mail, er også på plass. Jeg merker meg spesielt at søppelpost-filteret har fått mer intelligente løsninger, og fra Address Book kan en nå sende SMS til mobiltelefonene til de man måtte ha registrert der via trådløst Bluetooth. Og for ikke å glemme håndskriftgjenkjenning i alle programmer via Inkwell og en "tablet", Rendevous, som automatisk finner tilkoplede maskiner, skrivere etc. på nettverk via Ethernet, AirPort, FireWire, USB og Bluetooth.

Og sist men ikke minst finner vi en helt ny applikasjon som få av oss hadde ventet oss: iCal. Dette er et kalenderprogram som ligner på iTunes (som også allerede kan lastes ned i versjon 3), iPhoto, Sherlock og så videre, hvor man kan se på flere av sine egne kalendere og andres som kan publiseres over Internett og også deles med andre.

Konklusjonen må være at selv om mange av oss ble litt skuffet over at ikke Apple heller ikke år benyttet MacWorld i New York som arena for å introdusere de helt revolusjonerende teknologier, så summerer vi likevel opp alle nyhetene som har kommet i løpet av det siste året med en følelse av å være godt fornøyde.

Til toppen