RESULTATERFINANS

Steria i vennlig fusjon

Kjøpes av fransk konkurrent. – Veldig positivt, sier Kjell Rusti.

Steria Norge-sjef Kjell Rusti sier det har vært snakket om en fusjon mellom Steria og Sopra siden 2007, da Steria kjøpte britiske Xansa.
Steria Norge-sjef Kjell Rusti sier det har vært snakket om en fusjon mellom Steria og Sopra siden 2007, da Steria kjøpte britiske Xansa. Bilde: Hanne Kristine Fjellheim
8. apr. 2014 - 09:46

To franske børsnoterte IT-selskaper slår seg sammen: Sopra kjøper Steria for 730 millioner euro i en aksjetransaksjon som ventes fullført i løpet av mai. Den innebærer at Sopra betaler rundt 22 euro per Steria-aksje. Det er 40 prosent over gårsdagens sluttkurs. Begge selskaper har gjort det bra på børsen de siste tolv månedene: Sopra-aksjen har økt med 49 prosent, Steria-aksjen med 47 prosent.

– Dette er en veldig positiv sak, sier administrerende direktør Kjell Rusti i Steria Norge til digi.no. – Det er en vennligsinnet fusjon mellom likeverdige selskaper.

Ifølge Rusti har fusjonen ligget i kortene lenge. Det har vært snakket om en sammenslåing mellom Sopra og Steria helt siden Steria doblet sin virksomhet ved å kjøpe britiske Xansa i oktober 2007.

Fusjonen får ingen umiddelbare følger for Steria Norge: Sopra har ingen virksomhet i Skandinavia.

Ifølge den offisielle pressemeldingen vil sammenslåingen være en «europeisk leder innen digitale tjenester med en samlet omsetning på 3,1 milliarder euro og virksomhet i 24 land», med over 35 000 ansatte.

Det forklares at motivet for fusjonen er endringer i markedet, som fordrer en overgang fra «systemutvikler og -integrator» til «tjenesteskaper og -operatør» med kritisk masse.

Det framheves at Sopra og Steria er komplementære i sine virksomheter. Sopra er spesielt solid i Frankrike. De står spesielt sterkt innen finans, HR og eiendom, og har en «effektiv modell for applikasjonsforvaltning». Steria er mer internasjonalt orientert, med virksomhet i Europa og Asia, og et solid fotfeste i Storbritannia. Steria har styrke innen tjenester for forretningsprosesser og innen forvaltning av IT-infrastruktur.

Det sammenslåtte selskapet disponerer nære og fjerne fasiliteter for IT-tjenester, blant annet over 6000 ansatte i India.

Ifølge Bloomberg vil fusjonen styrke konkurranseevnen mot både internasjonale aktører som IBM og Accenture, og franske rivaler som Atos og Capgemini. Når det gjelder størrelse er det fortsatt langt igjen til både de internasjonale og de mer lokale konkurrentene. For eksempel omsetter Capgemini for over 10 milliarder euro i året, mer enn tre ganger Sopra og Steria til sammen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.