BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sterk vekst i nettsky-bruk

Nesten 20 prosent flere bedrifter i nettskyen.

Stadig flere norske bedrifter tar steget ut i nettskyen, sier Datametrix.
Stadig flere norske bedrifter tar steget ut i nettskyen, sier Datametrix. Bilde: Cisco
9. des. 2014 - 11:09

Nettsky-bruken vokser raskt i norske bedrifter, sier nettverksselskapet Datametrix, på bakgrunn av en undersøkelse utført av Norstat.

Undersøkelsen (gjennomført i september) tok for seg 300 ledere i norske bedrifter, innenfor både offentlig og privat sektor, og resultatetne sammenlignes mot en tilsvarende undersøkelse i fjor.

I motsetning til privatmarkedet, der folk flest er vant til å bruke skybaserte tjenester som Netflix, Spotify eller Facebook, har det tatt lenger tid for nettskyen å få fotfeste i bedrifter, skriver Datametrix i pressemeldingen.

Nå skjer det imidlertid ting, og 60 prosent av norske virksomheter sier at de har tatt i bruk en eller annen form for skytjenester. Det er 17,7 prosent flere enn i fjor.

Den største veksten er innenfor tjenester og applikasjoner i skyen, der stadig flere bedrifter har behov for mobilitet, og ønsker å ha tilgang til data hvor som helst og når som helst. 41 prosent av bedriftene har tatt slike løsninger i bruk, noe som er en dobling sammenlignet med fjoråret. En annen fordel er også mer forutsigbare kostnader, sparte ressurser på drift, samt bedre sikkerhet hos en profesjonell ekstern leverandør av skytjenester i motsetning til løsninger utviklet internt. Mange bransjer er mer bevisst enn noensinne på å sette ut alt som ikke er kjernevirksomhet.

Den største veksten ser man i privat sektor, skriver Datametrix, der bruker av nettsky har økt fra 24 prosent i 2013 til 40 prosent i år. Veksten i offentlig sektor er litt mindre, fra 35 til 44 prosent.

De største virksomhetene benytter seg i hovedsak av server- og lagringskapasitet fra skyen, mens de minste virksomhetene, på rundt 20 til 35 ansatte, satser mest på applikasjoner og tjenester fra nettsky.

51 prosent av bedriftene foretrekker også abonnementsløsninger der man betaler per bruker, det er altså et flertall som foretrekker å leie nettskytjenester fremfor å eie egne.

Datametrix forventer også mer vekst fremover, spesielt fra de større virksomhetene, som gjerne bruker litt mer tid på å bevege seg ut i skyen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.