Stilriktig ytre på Toshibas nye bærbare

Flater i børstet metall og små sorte høyttalere formet som lyktene på en Audi TT er det første gutta legger merke til på de nye Tecra- og Portege-modellene til Toshiba.

Når du løfter lokket og får fram skjerm og tastatur, blir inntrykket noe annerledes, men stadig stilfullt. Og i motsetning til bilen, gir ingen synsvinkel på PC-ene assosiasjoner til tresidig kusma.

De nye bærbare PC-ene til Toshiba heter henholdsvis Tecra 9000 og Portege 4000. Fysisk sett er Tecra størst og sterkest, mens også Portege har innebygget spor - for øvrig identisk med det til Tecra - for valgfri DVD, CD, CD-RW, DVD-RW eller ekstra batteri. Tecra har større skjerm, mens Portege-skjermen er mer teknisk avansert og tilbyr bedre kvalitet. Tecra har alle gamle og moderne utganger, også Firewire, mens Portege nøyer seg med USB, Ethernet, modem, Fast Infrared, Bluetooth og innebygget trådløst lokalnett - utganger som også Tecra har.

Det er et nytt prinsipp hos Toshiba at alle apparater for det profesjonelle markedet skal gi maksimal fleksibilitet i forhold til trådløs kommunikasjon og håndtere så mange standarder som det er hensiktsmessig å bygge inn. På PC-ene mangler bare innebygget GSM, noe de fleste likevel fikser ved å utnytte en infrarød forbindelse mellom telefon og PC.

Tecra gir valget mellom disker i 10 GB, 20 GB og 30 GB, mens Portege holder seg til 20 GB. De har lik minne: fra 128 MB til 1 GB. I tillegg til spor for PC-kort, har begge også spor for den kopibeskyttede SD-kortstandarden.

Den største og best utrustede er også den billigste, men forskjellen er ikke stor. Tecra starter på rundt 25.000 kroner, Portege på rundt 29.000 kroner.

Pekeredskapet på begge er en stutt stav midt i tastaturet, med mustastene plassert foran ordmellomromstasten. Hos Toshiba er stav standard å de profesjonelle modeller, mens forbrukerapparatene avspises med den billigere og mer upresise flatmusvarianten.

Tastaturet på de nye Toshibaene er deres eneste minus. Det er mange sære plasseringer som bryter med innarbeidede normer fra stasjonære PC-er og fra andre bærbare merker som IBM og Compaq. De spesielle Windows-tastene er flyttet fra sin vante plass på hver sin side av ordmellomromtasten, til øverste høyre hjørne, i forlengelsen av raden med funksjonstaster. Høyre Ctrl-tast er fjernet helt. Til høyre for ordmellomromtasten har man i stedet lagt Ins-tasten og Del-tasten. Spissparantesene er flyttet fra plassen til venstre for ordmellomromtasten til et merkelig til høyre. §-tasten er ikke lenger over Tab-tasten, men befinner seg der spissparantesene pleier å være. PgUp/PgDn er flyttet til høyre for Enter. Følgelig må svært mange innarbeidede grep læres på nytt, særlig alle som gjelder enhåndsbetjening av Ctrl-Home, Ctrl-End, Ctrl-pil og så videre.

Det er svært synd at Toshiba ikke er seg mer bevisst hva tastaturet betyr. I valget mellom ergonomi og ytre stil, kreves det estetiske feiltrinn av en annen verden for ikke å velge ergonomi.

Til toppen