Stjålet kunst leveres tilbake over nettet

Tusenvis av malerier og andre kunstgjenstander som ble stjålet av Nazistene under krigen skal legges ut på nettet i håp om å få dem returnert til de riktige eierne.

Tusenvis av malerier og andre kunstgjenstander som ble stjålet av Nazistene under krigen skal legges ut på nettet i håp om å få dem returnert til de riktige eierne.

Adolf Hitler, som også var mislykket som kunststudent, ranet Europa for tusenvis av kunstgjenstander under krigen.

Kunstverkene skulle Hitler samle i et museum i Linz i Østerrike, som et monument over seg selv. Slik gikk det ikke.

Etter krigen har det vært forsøkt å returnere kunstverkene til de opprinnelige eierne, noe som har vært vanskelig da mange av dem forsvant i Holocaust og i kaoset etter krigen.

Derfor har den tyske regjeringen sponset en database på Internett som skal gjøre det mulig å finne igjen disse kunstgjenstandene.

Web-siden Lost Art Database gikk på nett mandag denne uken, og har søkbare arkiver på tysk, engelsk og etterhvert også på russisk.

- Internett er et globalt medium, og den beste måten å spre informasjon på. Med dagens teknologi kan man nå folk på en måte man ikke kunne ha gjort med for eksempel en papir-katalog, sier kunsthistoriker og forskningssjef for databasen, Regine Dehnel.

Prosjektet startet i 1994, med opprettelsen av en sentral database over kunst stjålet fra tyske muséer, biblioteker og andre offentlige institusjoner etter krigen.

Den interne databasen inneholder 3,6 millioner enheter, og de legges ut på nettet etterhvert som forskerne legger til bilder og beskrivelser.

Nettstedet konsentrerer seg om kunst som endte opp i Tyskland, men vil samarbeide med internasjonale organisasjoner som jobber for å returnere stjålne kunstgjenstander fra krigen.

Til toppen