Stol ikke på mobilen i påsken

Per Morten Hoff, Telenor Mobil og Elkjøp gir alle det samme rådet: vis mobilvett i påskeferien. Her er mobilvettreglene:

Telenor Mobil:
* Stol ikke på at det er dekning overalt.
* Ikke avtal å ringe til faste tider - du kan være uten dekning.
* Spar på batteriet - du kan få bruk for det.
* Husk lader og reservebatteri.
* Oppbevar mobiltelefon og eventuelt ekstra batteri nær kroppen. Kulde reduserer batterienes levetid.
* La ikke mobiltelefonen være din eneste sikkerhet.
* Hvis du må ringe og ikke har dekning, søk opp i høyden, men husk rasfaren.

NetCom:
* Stol ikke på at du har dekning overalt.
* Ikke avtal faste ringetider - du kan befinne deg i et område uten dekning.
* Spar på batteriet - du kan få bruk for det.
* Husk lader og reservebatteri.
* Kulden reduserer batterikapasiteten. Oppbevar derfor mobiltelefon og ekstrabatteriet nær kroppen.
* La ikke mobiltelefonen være ditt eneste sikkerhetsutstyr i fjellet.
* Hvis du ikke har dekning - søk opp i høyden.
* Dersom dekningen er marginal, send en tekstmelding.
* Legg mobiltelefonen i en liten plastpose for å unngå fuktighet.

Nesten en halv million nordmenn kan i dag kun nåes på mobiltelefon. Mange av disse tar den med seg den ny følgesvennen på påskeferie for økt sikkerhet. Problemet er bare at mobilen, i likhet med piggdekkene på bilen, kan gi en følelse av falsk trygghet som man må ta med i beregningen.

- Mobiltelefonen er svært sårbar utendørs. Ligger den i lomma på en goretexjakke, kan den bli ødelagt av kondens. Lomma er tett utenfra, men slipper inn fuktighet og varme innenfra. Det samme skjer når den tas inn i en varm hytte. Kondensen kan kortslutte elektronikken, og telefonen dør. Derfor bør man slå av telefonen og vente et par timer før den brukes på nytt, sier Pål Vedal i Elkjøp i en pressemelding fra nyhetsbyrået Newswire.

Han råder forbrukerne til å spørre om dette når de kjøper mobiltelefon.

- Spør selgeren i hvilken grad telefonene tåler utendørs bruk. Bruk dem i tillegg med omhu, nettopp fordi de tåler lite. Det finnes imidlertid gode forsikringsordninger, så spør om det også. Alle forhandlere kjenner problemstillingen, sier Vedal.

Påsketid betyr storsalg av mobiltelefoner. I mars måned kjøper vi 200 000 stykker, dobbelt så mange som i en normalmåned.

- Ferietid betyr tradisjonelt storsalg av mobiltelefoner. Mange vil ofte ha en ekstra til hytteturen, slik at de blir lettere å nå. Dessuten er det nå de store kampanjene startes, sier generalsekretær i IKT-Norge, Per Morten Hoff.

NetCom økt kapasiteten før påskeferien på de travleste utfartsstedene. Selskapet har utvidet dekningen på mer enn 30 typiske påskesteder siden i fjor.


I en fukttest som Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut nylig utførte, fikk bare én av seks populære mobiltelefoner godkjent attest. Resultatet viser at forbrukerne må nøye vurdere i hvilke forhold de skal bruke mobiltelefonen sin.

Til toppen