JUSS OG SAMFUNN

Stopper kartleggingen av WLAN-soner

Google har samlet inn private data.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mai 2010 - 08:19

Google kunngjorde før helgen at selskapet ved en feil har samlet inn mer WLAN-data enn tidligere oppgitt. Tidligere har selskapet fortalt at det kun samler inn SSID-en og MAC-adressen til WLAN-soner som selskapets «Street View-biler» detekterer mens de er ute og fotograferer, men i et blogginnlegg skriver Googles Alan Eustace at dette har vist seg ikke å være helt korrekt.

Etter at det tyske datatilsynet fikk kjennskap til Googles datainnsamling og klaget over denne, skal Google ha gjennomgått dataene som samles inn. Under denne revisjonen skal selskapet ha oppdaget at tidligere uttalelser om hvilke data som samles inn, ikke har stemt.

I tillegg til navnet og adressen på WLAN-ruterne, har det ved en feil også blitt samlet inn data som brukerne av WLAN-sonene har sendt over nettet.

Eustace skriver at det typisk bare er fragmenter av slike data som har blitt samlet inn, siden bilene er i bevegelse og fordi WLAN-utstyret i bilene bytter kanal omtrent fem ganger i sekundet.

Årsaken til at dette har skjedd, skal være at høyrehånden hos Google ikke alltid vet hva venstrehånden gjør. Eller mer presist, det har blitt benyttet programvarekode som hadde inneholdt mer funksjonalitet enn antatt.

Det skal ikke ha vært Google hensikt å samle inn disse personlige dataene, og selskapet har nå innstilt bruken av «Street View-bilene» inntil videre. Selskapet skal også ha henvendt seg til nasjonale datasikkerhetsmyndigheter for å diskutere hvordan dataene skal slettes så raskt som mulig. Dataene fra Irland skal allerede være slettet, noe som har blitt bekreftet av en uavhengig tredjepart. Disse dataene skal ikke ha blitt brukt til noe hos Google.

Google har besluttet at selskapet ikke vil gjenoppta innsamlingen av WLAN-data i framtiden.

- Det å opprettholde menneskers tillit er avgjørende for alt vi gjør, og i dette tilfellet har vi ikke strukket til, skriver Eustace.

Han understreker deretter viktigheten av at folk benytter seg av krypteringsmuligheter der hvor disse er tilgjengelig, og opplyser dessuten at Google Search skal bli tilgjengelig i en kryptert versjon (https) i løpet av denne uken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.