BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Stor gevinst med tokjernet mobilprosessor

ARM lover at den ekstra kjernen vil være bidra sterkt på flere måter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. jan. 2011 - 09:54

De første mobiltelefonene utstyrt med to prosessorkjerner har kommet på markedet. ARM, som står bak teknologien i de fleste av mobilbrikkene, lover at flerkjernede mobilprosessorer vil ha flere positve egenskaper for brukerne.

I et intervju med TechRadar sier Bob Morris, direktør for Mobile Computing i ARM, at man kan oppnå enten langt høyere ytelse eller betydelig forbedret batteritid. Til TechRadar viser han tall som forteller at ytelsen til en Android-nettleser som heter Pandora økes med 90 prosent når den kjøres i Android 2.2 på en tokjernet ARM-system.

– Dersom du har en 1 GHz-prosessor og du har en prosessor som kjøres to 550 MHz-kjerner, vil de gi den samme nettleserytelsen. Men effektbehovet er 60 prosent – det er derfor du vil se dette i håndsett, de har muligheten til å akselerere opp og ned. Ved å kjøre flerkjernet har du mulighet for mer batteritid, lover Morris.

Han forteller videre at mens det meste i dag er basert på selskapet Cortex-A8-kjerner, er selskapets partnere nå på vei over på A9-generasjonen. Han nevner blant annet at Nvidia og Texas Instruments er i ferd med å lage henholdsvis Tegra 2- og OMAP4-brikker basert på to eller fire A9-kjerner.

– Ved årskiftet 2011/2012 vil du se at vår A15 kommer ut, og det vil heve ytelsesstandarden, sier Morris. Det er på slike brikker neste Windows-versjon vil kunne kjøres.

Morris sier forøvrig at han tror Android 3.0 Honeycomb kommer til å bli en veldig interessant plattform.

– Honeycomb ser ut til å ville fikse en hel del, en tablet-utgave av med integrert Android Market. Du vil se at salget vil begynne å ta seg opp.

Blant problemene han mener Honeycomb vil løse, er blant annet det at dagens leverandører av Android-baserte nettbrett har splittet utgangspunktet fra Open Handset Alliance og gjort egne modifiseringer for å tilpasse systemet for større skjermer. Dette gjør det vanskelig for leverandørene å komme med oppdaterte utgaver av OS-et, fordi endringene de har gjort ikke er en del av selve Android.

Google kom i går med en testversjon av Android 3.0, noe som er omtalt her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.