BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Stor gevinst med tokjernet mobilprosessor

ARM lover at den ekstra kjernen vil være bidra sterkt på flere måter.

De første mobiltelefonene utstyrt med to prosessorkjerner har kommet på markedet. ARM, som står bak teknologien i de fleste av mobilbrikkene, lover at flerkjernede mobilprosessorer vil ha flere positve egenskaper for brukerne.

I et intervju med TechRadar sier Bob Morris, direktør for Mobile Computing i ARM, at man kan oppnå enten langt høyere ytelse eller betydelig forbedret batteritid. Til TechRadar viser han tall som forteller at ytelsen til en Android-nettleser som heter Pandora økes med 90 prosent når den kjøres i Android 2.2 på en tokjernet ARM-system.

– Dersom du har en 1 GHz-prosessor og du har en prosessor som kjøres to 550 MHz-kjerner, vil de gi den samme nettleserytelsen. Men effektbehovet er 60 prosent – det er derfor du vil se dette i håndsett, de har muligheten til å akselerere opp og ned. Ved å kjøre flerkjernet har du mulighet for mer batteritid, lover Morris.

Han forteller videre at mens det meste i dag er basert på selskapet Cortex-A8-kjerner, er selskapets partnere nå på vei over på A9-generasjonen. Han nevner blant annet at Nvidia og Texas Instruments er i ferd med å lage henholdsvis Tegra 2- og OMAP4-brikker basert på to eller fire A9-kjerner.

– Ved årskiftet 2011/2012 vil du se at vår A15 kommer ut, og det vil heve ytelsesstandarden, sier Morris. Det er på slike brikker neste Windows-versjon vil kunne kjøres.

Morris sier forøvrig at han tror Android 3.0 Honeycomb kommer til å bli en veldig interessant plattform.

– Honeycomb ser ut til å ville fikse en hel del, en tablet-utgave av med integrert Android Market. Du vil se at salget vil begynne å ta seg opp.

Blant problemene han mener Honeycomb vil løse, er blant annet det at dagens leverandører av Android-baserte nettbrett har splittet utgangspunktet fra Open Handset Alliance og gjort egne modifiseringer for å tilpasse systemet for større skjermer. Dette gjør det vanskelig for leverandørene å komme med oppdaterte utgaver av OS-et, fordi endringene de har gjort ikke er en del av selve Android.

Google kom i går med en testversjon av Android 3.0, noe som er omtalt her.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.