KUNSTIG INTELLIGENS

Stor Microsoft-rapport: Halvparten er redde for at kunstig intelligens skal ta over jobben deres

Men de fleste er mer enn villige til å delegere oppgaver til AI.

Arbeidsplassen vil definitivt merke AI-inntoget, men det hersker en del uenighet rundt hvordan.
Arbeidsplassen vil definitivt merke AI-inntoget, men det hersker en del uenighet rundt hvordan. Illustrasjonsfoto: Colourbox/6838988
15. mai 2023 - 11:09

Kunstig intelligens-kappløpet har tilspisset seg den siste tiden, og den ene store bekymringen som går igjen hos mange er  hvordan teknologien vil endre arbeidslivet. Microsoft har nå utarbeidet en rapport som gir mer innsikt i hvordan folk i arbeidslivet oppfatter utviklingen.

Rapporten, 2023 Work Trend Index, er basert på responsen fra hele 31.000 personer i til sammen 31 land, og denne gangen handler den primært om hvordan bedriftsledere og ansatte stiller seg til AI-teknologiens inntog. ZDNet er blant dem som har skrevet om saken.

Frykter for jobben – men er samtidig svært positive

Et av hovedfunnene i rapporten er at så mye som 49 prosent av respondentene er redde for at kunstig intelligens skal ta over jobbene deres. Snodig nok er det imidlertid langt flere som er positive. Hele 70 prosent oppgav at de gjerne ville delegert så mye arbeid som mulig til kunstig intelligens for å redusere egen arbeidsmengde.

– Det er fascinerende at folk er mer begeistret for at AI kan redde dem fra utbrenthet, enn de er bekymret for at den kan eliminere jobbene deres, uttaler en psykologiprofessor ved navn Adam Grant i rapporten.

Teknologien som ChatGPT representerer vil få enorme konsekvenser for arbeidslivet, mener den amerikanske storbanken Goldman Sachs.
Les også

Storbank: – Så mange europeiske jobber vil bli automatisert på grunn av kunstig intelligens

76 prosent av de spurte sa at de er komfortable med å bruke AI til administrative oppgaver, 79 prosent stilte seg positive til å bruke teknologien til analytiske oppgaver, og 73 prosent svarte at de til og med ser positivt på å benytte kunstig intelligens til kreative oppgaver.

Hele 87 prosent av ansatte som allerede jobber med kreative oppgaver, og som er kjent med AI-teknologi, svarte at de ville vært fortrolige med å benytte teknologien i de kreative delene av jobben.

Samtidig vil hele 86 prosent bruke kunstig intelligens til å finne informasjon og svar på spørsmål i arbeidshverdagen.

Oversikten viser hva bedriftslederne svarte på hva som er den største fordelen med kunstig intelligens på arbeidsplassen. De fleste mener økt produktivitet er den største fordelen. <i>Foto: Microsoft</i>
Oversikten viser hva bedriftslederne svarte på hva som er den største fordelen med kunstig intelligens på arbeidsplassen. De fleste mener økt produktivitet er den største fordelen. Foto: Microsoft

Ledere spår økning i produktivitet

Selv om majoriteten av ansatte frykter for jobbene sine, er det større optimisme å spore blant bedriftslederne på dette punktet. På spørsmål om hva som er den største fordelen med kunstig intelligens på arbeidsplassen, svarte 31 prosent av lederne «økning av ansattes produktivitet», mens bare 16 prosent svarte at reduksjon i antallet ansatte er den største fordelen. 

Et annet hovedfunn i rapporten er at ansatte må skaffe seg nye ferdigheter etter hvert som kunstig intelligens i stadig større grad inntar arbeidsplassen. Hele 82 prosent av lederne som ble spurt, svarte at deres ansatte vil ha behov for å tilegne seg ny kunnskap for å forberede seg AI-fremveksten.

Microsoft er ikke alene om å konkludere med at kunstig intelligens vil få store konsekvenser for arbeidslivet. For eksempel kom den amerikanske storbanken Goldman Sachs nylig med en rapport hvor det spås at 300 millioner fulltidsjobber på tvers av verdens største økonomier er i fare for å bli påvirket av automatiseringspotensialet som den avanserte kunstige intelligensen bringer med seg.

Kunstig intelligens-krigen er godt i gang, og det vil få konsekvenser for arbeidslivet – ikke minst hos teknologigiganten IBM.
Les også

IBM skal erstatte flere tusen jobber med kunstig intelligens

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.