Stor piratliga avslørt i Danmark

Dansk politi har anholdt tre personer som er mistenkte for å stå bak det største nettverket av piratkopiering av programvare som er oppdaget i Europa. CD-ene er også spredt til Norge.

De tre personene som er blitt arrestert av det danske politiet, er mistenkt for å stå bak en svært omfattende kopiering og distribusjon av piratkopiert programvare.

Ifølge norske Norvald Heidel, formann i BSA Danmark (Business Software Alliance) og styremedlem i BSA Norge, er det snakk om mer enn 125.000 CD-er. Kompaktplatene har kommet ut månedlig i en periode på to år og er blitt solgt under navn som Best of Internet, Silverado og Vegas. Internett har vært den viktigste markedsføringskanalen. Heidel regner med at en del av disse platene har funnet veien også til det norske markedet.

- Dette er hjemmebrenning satt i system, sier Heidel til digi.no.

CD-ene er ikke blitt brent på vanlige CD-brennere, men er produsert ved en CD-fabrikk utenfor Danmark, men innefor EU.

CD-ene har rommet alt fra spill til DAK-programmer som AutoCAD. Sistnevnte koster flere titalls tusen å kjøpe fra vanlige forhandlere. Selv om verken det danske politiet eller BSA har full oversikt over all programvaren som er blitt solgt, anslår man at verdien på programvaren er på mer enn 1,5 milliarden danske kroner.

Avsløringene startet i 1997 da BSA mottok tips på Hotline-telefonen, både fra en Internett-leverandør og fra andre, om at ulovlige CD-er ble avertert til salgs på et dansk nettsted. Testkjøp bekreftet at det dreide seg om masseproduserte sølv-CD-er. I mars i fjor ble saken overlevert det danske politiets avdeling for IT-kriminalitet.

- Det danske politiet begynner å få dreis på saker som dette, sier Heidel.

Gruppen som har arbeidet sammen med BSA med å avsløre denne piratligaen har tidligere hatt suksess i forbindelse med avsløringer av barnepornoringer på Internett.

Men også kundene kan bli berørt av avsløringene:

- Private brukere som har kjøpt billige pirat-CD-er med programvare til en verdi av tusenvis av kroner bør ha forstått at dette har vært en tvilsom virksomhet, sier Heidel.

BSAs advokat i Danmark, sier i dag til det danske PC World at selv om det ikke står noe om heleri i loven om opphavsrett, så vil han ikke utelukke en henvendelse til kjøperne "i en eller annen form", så fremt man får adgang til piratkopistenes kundelister.

Til toppen