Store forventninger til nordiske IT-kjemper

Både Ericsson og Nokia forventes å legge fram rekordresultater når de presenterer halvårstallene henholdsvis fredag og neste torsdag.

Det er store forventninger til at både Ericsson og Nokia tar sin del av veksten i mobilmarkedet. Fortsatt sterk etterspørsel etter mobiltelefoner fører nesten automatisk til ytterligere etterspørsel etter mobilnett.

Ifølge SIX Market Estimates regner analytikerne i gjennomsnitt med at Ericsson skal levere et halvårsresultat før skatt på 13,2 milliarder kroner hvorav 2,6 milliarder kroner er salgsgevinst. Tilsvarende ventes for Nokia et resultat på 2,7 milliarder euro eller nærmere 20 milliarder kroner, opp fra 1,6 milliarder euro samme halvår i fjor.

Men Nokia ventes å kunne gjøre det noe bedre, blant annet fordi selskapet er det som er minst rammet av mangelen på komponenter, siden selskapet på grunn av sin størrelse prioriteres av underleverandørene.

Det tror Goldman Sachs analytiker Eiji Aono, som sier til Finanstidningen at det for Ericsson sin del ikke er tvil om at selskapet tar det de bør gjøre på nettsiden. Usikkerheten gjelder om selskapet også tar tilbake markedsandeler på terminalsiden, der svak produktutvikling gjorde at Nokia tok større deler av markedet for inntil et års tid siden.

Han mener det er Ericssons egne produktlanseringer i høst som blir avgjørende for om selskapet når målet med 15 prosents markedsandel i det globale markedet i år.

Til toppen