TELEKOM

Store investeringer i fiber­bredbånd

Det ble investert 12,2 milliarder kroner i bredbånd og mobilnett i Norge i fjor. Det er en økning på 2,5 milliarder kroner sammenlignet med året før.

Regjeringen minner om at samfunnet er avhengig av god digital infrastruktur.
Regjeringen minner om at samfunnet er avhengig av god digital infrastruktur. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
14. mai 2020 - 11:40

– I tillegg stiller staten opp med 406 millioner kroner til bredbånd i distriktene for inneværende år, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) i en pressemelding.

En stor del av investeringene er knyttet til utbygging av fiber, med over seks milliarder kroner i fjor.

Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, her fotografert på Telias 5G-åpning i Lillestrøm onsdag denne uken. <i>Foto:  Håvard Fossen</i>
Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, her fotografert på Telias 5G-åpning i Lillestrøm onsdag denne uken. Foto:  Håvard Fossen

For mobilnett er det investeringene i 4G som er sentrale. Fra 2012 til 2019 er det investert mer enn 19 milliarder kroner i mobilnett og over 10 milliarder kroner knyttet til 4G.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) la torsdag fram tall som viser høy aktivitet i det norske mobil- og bredbåndsmarkedet, og at stadig flere får tilgang til høyhastighetsbredbånd.

Antall abonnement på fiberbredbånd økte i fjor med 154.000, til 1,22 millioner. Dette omfatter både privat- og bedriftsmarkedet.

Regjeringen har som mål at 90 prosent av husstandene skal ha tilbud om bredbånd med 100 megabit per sekund innen utgangen av året. Etter første halvår i fjor var tallet 86 prosent.

– Krisen vi er inne i nå, viser hvor avhengig vi er av god digital infrastruktur, sier Helleland.

Global Connect eier mye av fibernettet i Nord-Europa. Nå er det fastslått i Oslo tingrett at de har rett på å selge overskuddskapasiteten i det norske jernbanenettet.
Les også

– Dette gir viktige avklaringer: Saksøkte for milliarder, ble tilkjent lommerusk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.