KARRIERE

Store norske er i pengeknipe

Søker millionbeløp, men Kulturministeren er skeptisk.

18. jan. 2010 - 15:03

Kulturministeren vurderer å gi pengestøtte til Store norske leksikon, som har søkt om 35 millioner kroner. Men hun er skeptisk til å gi ensidig støtte til én aktør i markedet.

- Statsstøttereglene i EØS-avtalen gjør det vanskelig for staten å gi støtte til én aktør. Vi må se nærmere på om en eventuell slik støtte vil virke konkurransevridende, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

Hun bekrefter at søknaden fra Kunnskapsforlaget er til behandling i departementet, og at forlaget har deltatt i møter om saken.

Mangfold

- Jeg er enig i at vi har behov for gode kunnskapskilder på norsk. Som kulturminister er jeg opptatt av å finne måter å sikre dette på, sier hun.

Men Huitfeldt presiserer at det er visse prinsipielle betenkeligheter ved at staten skal gå inn og finansiere en allmenn kunnskapskilde.

- Vi ønsker et meningsmangfold. Vi må unngå for tette koblinger mellom styresmakter og kunnskapsprodusentene.

Ifølge Aftenposten sliter forlaget med å få nok annonser til Store norske leksikon på nett. Derfor søkes det om 7 millioner kroner årlig fram til 2014.

Blant mange fagfolk blir Store norske fremhevet som bærer av norsk kulturarv og språk. Andre mener det dugnadsbaserte leksikonet Wikipedia gjør jobben bra nok, ikke minst fordi det er mye mer oppdatert på nyere hendelser.

- Historieløst

Sjefen for Kunnskapsforlaget, Kristenn Einarsson, mener det er historieløst hvis regjeringen stopper hans leksikon.

- Store Norske er en så viktig kunnskapsbase at det bør være myndighetenes ansvar at den holdes levende, når det nå er klart at denne tjenesten ikke kan finansieres av markedet. Skoler, universiteter, forskning og bibliotek og mange andre trenger en kvalitetssikret kilde, sier han til Aftenposten.

Leksikonet har per i dag 200.000 artikler. Til sammenligning har Wikipedia 244.000 i sin norske utgave på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen ligger det vel 53.000 artikler, og 2.836 er skrevet på samisk, men til forskjell fra Store Norskes artikler, er ingen av Wikipedias signert. (©NTB)

  • Store norske leksikon var opprinnelig i et 16 bind stort bokverk.
  • I februar 2009 ble nettutgaven lansert med 200.000 artikler.
  • De fleste artiklene er signert fagfolk.
  • Andre kan også levere til nettutgaven, men disse blir kontrollert av fagfolk.
  • Har 130.000 treff per uke.
  • Nettstedet omfatter også Norsk biografisk leksikon og Store medisinske leksikon.
  • Leksikonet er gratis tilgjengelig for alle og finansieres gjennom annonser, donasjoner og støtte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.