DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Store problemer med nytt helsesystem – Kjerkol vil ikke gripe inn

Et nytt journalsystem hos Helse Midt-Norge har fått sterk kritikk og skapt store problemer på St. Olavs hospital. Foreløpig vil ikke helseministeren gripe inn.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag.
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa/NTB
12. jan. 2023 - 10:24

– Jeg tror ikke det løser noen problemer at helseministeren tar over jobben deres. Dette har de planlagt for, og dette må de gjennomføre, feilrette og ta på alvor – i en dialog mellom ansatte, ledelse og de ansvarlige for selve implementeringsprosjektet. Dette er problemer jeg forventer at Helseplattformen tar på alvor, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB.

Det nye journalsystemet Helseplattformen har skapt store problemer på St. Olavs hospital i Trondheim. Ifølge NRK har innføringen ført til lengre ventelister, at pasienter har fått feil medisin og at driften har blitt dyrere på sykehuset.

Helseminister Ingvild Kjerkol vedgår at oppstarten av det nye systemet ikke har gått på skinner, men forsvarer likevel innføringen av nytt journalsystem.

– Dette er en anskaffelse som er gjort av Helse Midt-Norge sammen med kommunene i Midt-Norge. De innfører et nytt journalsystem. Det gamle var utdatert og fikk ikke lenger oppdateringer fra den gamle leverandøren, sier hun.

Rødt: – En varslet katastrofe

Onsdag konfronterte Rødt-politiker Hege Bae Nyholt helseministeren med de kraftige oppstartsproblemene. Allerede for fire år siden ble helsevesenet advart mot systemet.

USA beveger seg mot et forbud av den populære appen Tiktok. Det kan påvirke millioner av amerikanere.
Les også

Nærmer seg Tiktok-forbud – vil påvirke 170 millioner

– Ved St. Olavs har det nærmest vært en varslet katastrofe. Flere ansatte har jo sagt at de ikke har tro på at dette kommer til å fungere, sier Nyholt til NTB.

Hun har personlig erfart problemene. I appen HelsaMi, som er del av det nye systemet, fikk hun moren oppført som pårørende – flere år etter at moren tok sitt eget liv.

– Det gjør jo at jeg begynner å lure på sikkerheten til denne appen, sier hun.

– Ikke ålreit

Nyholt oppdaget feilen da hun logget seg inn i appen på nyttårsaften.

– Der lå mamma inne som min nærmeste pårørende. Det er ni og et halvt år siden hun tok livet sitt. Det er ikke en ålreit opplevelse. Det gjør vondt. Hadde det bare vært meg, hadde det vært mitt problem, men dette er noe som også har skjedd mange andre, sier Nyholt til NTB.

Rødt-politikeren viser til medieoppslag allerede i mai om at folk fikk fremmede og avdøde som pårørende i appen. Flere måneder senere er det tilsynelatende ikke ryddet opp i.

– En ting er døde pårørende. De kan jo ikke få informasjon om deg. Men fremmede pårørende … Tenk deg hvis du har skilt deg fra en voldelig ektemann, og han står oppført som pårørende, sier Nyholt.

EOS-utvalgets leder Astri Aas-Hansen har overlevert årsmeldingen til Stortinget, der den skal behandles.
Les også

E-tjenesten kritiseres for ulovlig innhenting: – Svært alvorlig

Helseministeren forstår at det var vondt for Nyholt å få sin avdøde mor som pårørende. Hun tror det kan ha sammenheng med at Helseplattformen har hentet informasjon fra de gamle journalsystemene som har vært i bruk.

– Det høres jo ut som det kan ha skjedd her. Jeg skjønner at det oppfattes som en lei påminnelse om et personlig tap, sier hun.

Mener helseministeren bagatelliserer

Etter å ha tatt opp problemene med helseministeren i Stortinget, er Nyholt fortsatt ikke beroliget.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Jeg opplevde vel ikke egentlig at ministeren tok det veldig på alvor. Hun var opptatt av oppstartsfeil og brukerfeil, og hun bagatelliserte det litt ved å si at det er et kjempestort system som rulles ut, sier hun.

Hun mener at Kjerkol må følge opp saken tydeligere.

– Vi må ta på alvor det de ansatte ved St. Olav sier. Når de er alvorlig bekymret for pasientsikkerheten, så er det et samfunnsproblem. Da må helseministeren ikke bare redusere dette til et oppstartsproblem, men noe som må løses.

Alexis Bogan i midten med moren Pamela Bogan til høyre og lege Fatima Mirza har et møte om den KI-genererte stemmen hennes. Bogan mistet ste…  Alexis Bogan skriver inn en melding til journalisten som intervjuer henne om tapet av stemmen etter en operasjon. Ved hjelp av kunstig intel…  Etter at Alexis Bogan mistet stemmen etter en operasjon, bruker hun telefonen til å snakke for seg. Ved hjelp av kunstig intelligens er hennes egen stemme gjenskapt. Her ber hun om en iskaffe på en Starbucks drive-in.
Les også

KI er brukt til å gjenskape stemmen til pasient etter sykdom

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.