Storebror lanserer sikker Linux

Verdens mest myteomspundne etterretningsorganisasjon NSA lanserer nå sin egen Linux-versjon. Og de søker utviklere.

National Security Agency, eller 'No Such Agency' som de spøkefullt kalles på grunn av sin hang til hemmeligholdelse, har laget sin egen Linux-versjon.

Etteretningstjenesten som beskyldes for å operere et verdensomspennende 'storebror-ser-deg'-nettverk kalt Echelon søker også utviklere 'med interesse for Linux og sikkerhet' for videre arbeid med SeLinux (Security Enhanced Linux).

NSAs Information Assurance Research Office har designet en ny sikkerhetsarkitektur som er bygd inn i operativsystemets kjerne, skriver den danske nyhetstjenesten Comon.

Versjonen er basert på versjon 2.2.12 av kjernen, men skal oppdateres etter hvert som nye kjerner blir stabile. NSA har lagt ut en god del dokumentasjon på prosjektet på nettsidene og der kan man også laste ned SeLinux.

NSA og Linuxfolket er ikke nødvendigvis verdens beste venner, i og med at NSA baserer seg på at ingen vet hva de gjør, mens Linuxsuksessen er avhengig at alle vet hva alle gjør. Likevel fisker NSA etter utviklere på sidene, og de ønsker å videreutvikle SeLinux i samarbeid med brukerne.

Storebror-organisasjonen slipper SeLinux under GNU General Public Licence (GPL), og det inkluderer dokumentasjon og kildekode så man kan snuse rundt etter mulige bakdører i systemet.

SeLinux er testet og skal fungere under Red Hat 6.1, ifølge NSA. Den er fortsatt å betrakte som en prototyp, og det er dermed ikke en ferdig, strømlinjeformet bånnsikker Linux agentene i Maryland nå slipper. I en pressemelding skriver selskapet at Linux brukes i så mange offentlige systemer at de gjerne vil sette fokus på sikkerhetsaspektet.

Til toppen