JUSS OG SAMFUNN

Stortinget strammer inn overvåkingslov

Hever foreslåtte grenser for hacking av datamaskiner.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) under NSMs sikkerhetskonferanse 2015 i Oslo kongressenter.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) under NSMs sikkerhetskonferanse 2015 i Oslo kongressenter. Bilde: unknown
NTB
31. mai 2016 - 15:06

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Justisminister Anders Anundsens (Frp) forslag til ny overvåkingslov strammes litt inn av Høyre, Frp og KrF på Stortinget.

De tre partiene utgjør et flertall i justiskomiteen, som tirsdag strammet inn på regjeringens lovforslag om bruk av nye overvåkingsmetoder.

I innstillingen fra komiteen heves blant annet terskelen for å hacke datamaskiner og grave fram informasjon. Denne metoden skal ikke kunne brukes for å avdekke mindre alvorlig narkotikakriminalitet.

Overskuddsinformasjon

Regjeringen må dessuten gå gjennom reglene for å håndtere overskuddsinformasjon, med tanke på både bruk, oppbevaring og sletting, forutsetter stortingspolitikerne. Årsaken er at de nye metodene etter all sannsynlighet vil øke mengden av overskuddsinformasjon, heter det i innstillingen.

Lovforslaget strammes også inn slik at det klart kommer fram at kameraovervåking og romavlytting er to separate metoder.

Personvernet

Justispolitisk talsperson Anders B. Werp i Høyre er saksordfører. Han sier at personvernet er blitt ytterligere styrket gjennom Stortingets behandling.

– Det gjør vi blant annet ved å stramme inn på bruken av dataavlesning, og en ny gjennomgang av regelverket for behandling av overskuddsinformasjon. I tillegg styrker vi innsyn og kontroll av politiets metodebruk ved å tilføre Kommunikasjonskontrollutvalget ressurser og kompetanse, uttaler han.

Møtt med kritikk

Flere punkter i lovforslaget er blitt møtt med til dels kraftig kritikk fra blant annet advokathold.

– Det virker som om man i iveren etter å spionere mest mulig på befolkningen, har mistet av syne det overordnede mål om at samfunnets totale overvåking skal være så lav som mulig, sa forsvarsadvokat John Christian Elden til Aftenposten i forrige uke.

Vedtar hovedlinjene

Werp forsvarer lovforslaget:

– Høyre mener dette er nødvendige tiltak for å bekjempe og forebygge alvorlig kriminalitet, særlig i lys av dagens trusselbilde. Det skal også fungere som et forsvarsverk mot de kreftene som kjemper mot demokratiet, sier han i en pressemelding fra partiet.

Lovforslaget skal behandles i Stortinget 8. juni, og med enigheten mellom Høyre, Frp og KrF vil hovedlinjene i proposisjonen bli vedtatt. 

– Vi legger med dette til rette for at politiet i større grad kan utføre sin viktigste jobb, nemlig å beskytte borgerne mot den mest alvorlige kriminaliteten i samfunnet, uttaler Werp. (©NTB)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.