FORBRUKERTEKNOLOGI

Street View-bilene tilbake i Norge

Nå vil Google kartlegge mer av landet vårt.

9. juli 2010 - 10:23

Etter noen måneders pause ruller igjen Google bilene sine ut i norske gater for å knipse bilder hver tiende meter.

Den omfattende kartleggingen danner grunnlaget for Street View-tjenesten, der bildene smeltes sammen med lasermålte modeller av bygninger og GPS-koordinater.

Gatebildene i Street View er en del av karttjenesten Google Maps.

Her til lands begynte innsankingen i fjor vår med byer som Oslo og Bergen. I Norge ble tjenesten lansert i februar. Så langt er store deler av Sør-Norge kartlagt.

- Bilene er nå klare for å dekke nye områder, i tillegg til noen utvalgte plasser av spesiell interesse. Hvilke steder kan dessverre ikke røpes enda, sier Google i en pressemelding.

Foruten trafikkerte gater har Google tidligere også knipset bilder fra sykkelstier og spesielle områder uten veiforbindelse. Foruten de spesielle bilene med fastmontert kamera på taket har selskapet i visse tilfeller tatt i bruk sykler med tilsvarende utstyr, men det er uklart om dette er aktuelt her til lands.

Kontroversielt

Google har tidligere kartlagt mer enn bare bilder av gatene. De har også fanget opp data fra WLAN-soner de har fanget opp underveis. Praksisen har vekket forferdelse blant personvernmyndigheter i en rekke land.

I den forbindelse ønsker Google nå å presisere noen endringer de har gjort på utstyret de bruker for å kartlegge.

- I mai kunngjorde vi at programvaren i bilene ved en feiltagelse resulterte i at data fra trådløse nettverk ble samlet inn. Så snart feilen ble oppdaget stoppet vi all Street View-kjøring, og vi gjorde det også klart at alle innsamling fra WLAN ville bli stoppet. Siden har Google fjernet programvaren som forårsaket feilen, og diskutert hva som skjedde med lokale forvaltningsorganer for personvern.

Google bedyrer at bilene nå bare samler inn bilder og 3D-materiale.

Straks bilene starter opp i Norge, som nevnt en gang i neste uke, blir det mulig å følge med hvor de befinner seg på oversikten fra denne nettsiden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.