Strengere nett-sensur i Malaysia og Kina

I Malaysia vil regjeringen ha strengere sensur for publikasjoner på Internett, mens Kina nok en gang arresterer opposisjonelle som har brukt nettet "feil".

I Malaysia vil regjeringen ha strengere sensur for publikasjoner på Internett, mens Kina nok en gang arresterer opposisjonelle som har brukt nettet "feil".

Regjeringen i Malaysia vurderer å opprette et "presseråd" for å fylle "et økende behov for etterrettelighet og gjennomsiktighet" innen journalistikken, ifølge den regjeringsvennlige avisen The Star.

Minister Dr Rais Yatim lanserte planene under åpningen av journalistenes dag og et seminar kalt "journalister og loven" i Kuala Lumpur lørdag.

Der ble det blant annet understreket at de som bruker Internett til å spre løgner ikke vil komme fra det ustraffet.

I en artikkel signert The Star og Bernama, statens offisielle nyhetsbyrå, fokuserer Dr. Yatim enda mer på Internett-publikasjoner.

- Det er ikke en ideell situasjon når det bare er trykte medier som er styrt av loven, mens de som mesker seg i undergravende virksomhet, misbruk av religionen eller andre kriminelle handlinger i cyberspace går fri.
Les om sensur på Internett: Internetts verste fiender

Samtidig har kinesiske myndigheter arrestert dissidenten Wang Jinbo for å ha snakket stygt om politiet på Internett. Jinbos far ble truet med fengsel da han spurte om flere detaljer i anklagene mot hans sønn, melder AFP.


Og Wang Sen, medlem av det kinesiske demokratiske parti, ble arrestert 30. april for å ha nett-publisert anklager om at det lokale legesenteret har solgt tuberkolose-medisin donert av Røde Kors til overpris.

En annen kinesisk dissident ble dømt til fire års fengsel forrige måned, for å ha spredt pro-demokratisk materiale på nettet.

Til toppen