KARRIERE

Studentene flokker til IT-studier: – Veksten er gledelig

Tall fra Samordna opptak viser at IKT-fagene øker aller mest.

– Det er gledelig at flere nå får plass på IKT- og teknologistudiene, sier Tekna-president Lise L. Randeberg. Hun er samtidig bekymret for at realfagene har en motsatt utvikling.
– Det er gledelig at flere nå får plass på IKT- og teknologistudiene, sier Tekna-president Lise L. Randeberg. Hun er samtidig bekymret for at realfagene har en motsatt utvikling. Foto: Tekna
19. juli 2018 - 12:50

Nøkkeltall for hovedopptaket 2018

Totalt innen alle fag er det 140.701 søkere mot 134.330 i fjor.

Blant disse er 124.934 kvalifiserte for opptak til høyere utdanning, mot 117 488 i fjor.

Totalt har 98.277 søkere fått tilbud om studieplass ved hovedopptaket, en oppgang på 4 176 sammenlignet med fjoråret.

Antall tilbud er vesentlig høyere enn faktiske studieplasser. Det er en overbooking på 69,5 prosent. Det tilskrives lærestedenes erfaring med at mange søkere som får tilbud enten takker nei, unnlater å svare eller takker ja, uten å møte opp.

(Kilde: Samordna opptak)

– Aldri før har så mange fått tilbud om studieplass i hovedopptaket, konstaterer minister for høyere utdanning Iselin Nybø.

Torsdag ble tallene fra Samordna opptak lagt fram. De viser at informasjonsteknologifagene har hatt den største økningen med en vekst på 17,5 prosent.

5943 kvalifiserte førstevalgsøkere har ønsket seg til IKT-studier. Det er drøyt tusen flere enn i fjor på samme tid.

– Sterkt økende behov

Næringslivet og bransjeorganisasjonene har lenge vært samstemte om at Norge trenger flere IKT-studieplasser. Årets søknadsvekst er gledelig, mener Tekna.

– Gledelig at flere nå får plass på IKT- og teknologistudiene. Det viser at regjeringen og utdanningsinstitusjonene har lyttet og ser at vi trenger flere med slik kompetanse, sier Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg.

Samtidig understreker hun at kapasiteten på IKT-fagene må økes ytterligere. Spesielt mener hun det er viktig med økt kunnskap innen sikkerhet og sårbarhet. 

– Det vil være et sterkt økende behov for denne kompetansen i årene fremover. Vi må nå få en tydelig strategi på hvilken type kompetanse vi trenger, og hvilke fagretninger som må bygges opp, sier Randeberg.

Realfag-nedgang

Iselin Nybø er minister for forskning og høyere utdanning. – Det å få lov til å studere er en fantastisk mulighet, men også mye hardt arbeid. Jeg vil ønske studentene lykke til, sa statsråden under dagens pressekonferanse. <i>Skjermbilde:  Kunnskapsdepartementet</i>
Iselin Nybø er minister for forskning og høyere utdanning. – Det å få lov til å studere er en fantastisk mulighet, men også mye hardt arbeid. Jeg vil ønske studentene lykke til, sa statsråden under dagens pressekonferanse. Skjermbilde:  Kunnskapsdepartementet

Totalt er det gitt tilbud om 9 606 studieplasser innen teknologifagene, mot 8 882 i fjor. Innen realfag er det derimot en reduksjon fra fjorårets 4 335 tilbud til nå 3 917, en nedgang på 9,6 prosent, noe som bekymrer Tekna.

– I teknologistudiene har det vært en markant økning. Innen sivilingeniørstudiene er det også stor økning i tilbudet med 329 flere plasser, sa minister Nybø under en pressekonferanse på OsloMet.

IKT er én av tre studieretninger regjeringen har valgt å prioritere. De øvrige to er helsefag og lærerutdanningene.

– Vi trenger flere smarte løsninger for å løse mange av framtidens utfordringer. Vi så i våres en solid økning i søknadene til teknologifag. Ungdommene ser på dette som en kompetanse som gir spennende muligheter, sa statsråden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.