Styr mobilen med tankene

EEG-bøylen Muse kommer snart i salg.

Styr mobilen med tankene
Ved hjelp av Muse-pannebåndet kan brukerne potensielt styre enheter som smartmobiler og pc-er. Bilde: InteraXon

Kanadiske InteraXon har utviklet en Bluetooth-basert EEG-leser (elektroencefalografi) som i praksis er et slags pannebånd. Apparatet kalles for Muse og har fire EEG-sensorer som registrerer hjernens elektriske aktivitet. Dette overføres via Bluetooth til en ønsket enhet, for eksempel en smartmobil, et nettbrett eller en pc. Systemet støtter iOS, Android, OS X, Windows og Linux.

Dette er på ingen måte første gang noen kommer med en slik idé, men denne gangen kan det se ut til å ende opp med et kommersielt produkt til en – for mange – akseptabel pris.

På nettstedet Indiegogo har alle og enhver allerede kunnet hjelpe InteraXon med å finansiere produksjonsoppstarten ved å forhåndsbestille Muse til rabattert pris og i ulike pakkeløsninger. Men det har også vært mulig å donere penger. Målet om å nå 150 000 dollar er nådd med svært god margin.

Under LeWeb-konferansen i Paris i går sa administrerende direktør i InteraXon, Ariel Garten, at Muse skal komme i salg til våren for 199 dollar.

Under konferansen i går demonstrerte Garten muligheten til å bruke Muse til endre fontene i e-post etter humøret til forfatteren. Men hva Muse egentlig kan brukes til, begrenses kanskje helst av fantasien til den enkelte. Noen eksempler vises i videoen nedenfor, inkludert ting som kanskje vil være langt mer nyttige enn bare å kunne kontrollere «dingsen» på en ny måte.

Muse har også et innebygd akselerometer som kan lese av hodebevegelser. Pannebåndet vil leveres med tilpassede spill og en SDK (Software Development Kit) til de nevnte plattformene, slik at andre kan lage egen programvare som kan utnytte signalene fra Muse.

Prototypen av EEG-pannebåndet Muse. Det er ikke planlagt større endringer ved den ferdige utgaven, men den kommer også i sort.
Prototypen av EEG-pannebåndet Muse. Det er ikke planlagt større endringer ved den ferdige utgaven, men den kommer også i sort. Bilde: InteraXon

Dataoverføringen skal skje ved hjelp av en åpen kommunikasjonsstandard, noe som skal gjøre det mulig for tredjeparter å lage enhetsdrivere til andre operativsystemer enn dem som støttes fra starten av. Flere detaljer står nesten nederst på denne siden.

Pannebåndet er styrt med et oppladbart batteri som varer omtrent ti timer. Det lades opp via en microUSB-kontakt.

    Les også: