Superbatteri lades på ett minutt 

Gjennombrudd for aluminium-batterier.

Superbatteri lades på ett minutt 
Batteriet kan til og med bøyes. Bilde: Skjermbilde

Forskerne på Stanford-universitetet i California har offentliggjort sitt nye batteriprosjekt som ser ut til å være noe av det mest lovende på lenge. 

Aluminium-batteriet har en rekke fordeler. Det kan lades opp på mindre enn ett minutt. Det har imponerende varighet: Prototypen kan holde over 7500 ladesykluser. Og ikke minst, det er veldig trygt - batteriet kan ikke ta fyr, i motsetning til dagens vidt brukte litium ion-batterier. De brenner ikke selv om man driller et hull i dem, sier forskerne.

- Bedre enn alt

Konseptet med å bruke aluminium i batterisammenheng er ikke nytt, men ingen har hittil klart å finne ut hvilke materialer som vil sørge for at batteriet får lang nok levetid. Stanford-forskerne skal ved en tilfeldighet ha oppdaget at grafitt er ideelt til formålet.

Les også: Superbatteri litt nærmere virkelighet.

Resultatet er en kombinasjon av aluminium i anoden, grafitt i katoden og en saltbasert elektrolytt.  

I tillegg til de nevnte fordelene er batteriet også fysisk fleksibelt, noe som åpner for nye bruksområder, og rimelig å produsere. Løsningen er også veldig miljøvennlig sammenlignet med alkaliske batterier. 

Aluminium-batteriene er dermed ikke bare nyttige for personlig teknologi, men også tungt bruk som integrerte deler av strømnettet. 

Den eneste utfordringen er at batteriet produserer mindre spenning enn litium-batteriene, bare 2 volt sammenlignet med 3.6 volt man får fra litium-batterier. 

Dette kan imidlertid bli utbedret via bedre materialer. Det er bare begynnelsen, skriver forskerne i pressemeldingen.