Superdatamaskin med kinesiske prosessorer utklasser konkurrentene

Er nesten tre ganger så rask som forgjengeren.

Noen av de i alt 40 kabinettene til superdatamaskinen Shenwei TaihuLight, som på engelsk kalles for Sunway TaihuLight.
Noen av de i alt 40 kabinettene til superdatamaskinen Shenwei TaihuLight, som på engelsk kalles for Sunway TaihuLight. Bilde: Xinhua/Sipa USA
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juni 2016 - 09:31

En ny versjon av den halvårlige Top 500-listen over verdens kraftigste og offentlig kjente superdatamaskiner ble utgitt i går. Det har skjedd lite i toppen av denne listen de siste årene, hvor kinesiske Tianhe-2 har ligget helt på toppen siden juni 2013. 

Men nå har det skjedd en stor endring. Inn på første plass har det kommet et nytt, kinesisk system, Sunway TaihuLight (egentlig Shenwei TaihuLight), som utklasser alt annet. Den har en målt maksimalytelse på 93 petaflops (1015 flyttallsoperasjoner per sekund). Til sammenligning klarer Tianhe-2 «bare» 33,86 petaflops.

Først over 100 petaflops i teorien

Den teoretiske maksimalytelsen til Sunway TaihuLight er derimot på hele 125 petaflops. Dermed er dette det første systemet som passerer 100 petaflops i teoretisk ytelse.

Systemet er basert på en kinesisk designet og bygget prosessor, SW26010. Hver av disse består av fire grupper med i alt 65 kjerner som er klokket til 1,45 GHz. Hver gruppe er utstyrt med 8 gigabyte med DDR-3-minne. Gruppene er forbundet med et internt nettverk. 

Det er kjent at prosessoren er en 64-bit RISC-enhet (Reduced Instruction Set Computing) med støtte for SIMD-instruksjoner (Single Instruction Multiple Data) og «out-of-order execution». Men den underliggende arkitekturen omtales som et lite mysterium, selv om det har blitt spekulert om at designen er inspirert av DEC Alpha-arkitekturen. Instruksjonssettet kalles ShenWei-64.

Mange millioner kjerner

Hver prosessor utgjør en node i systemet, og systemet har 40.960 slike noder med til sammen 10.649.600 prosessorkjerner.

Nodene er forbundet med en egenutviklet løsning kalt Sunway Network, som skal være basert på PCI Express 3.0. 

Det er to noder per kort. Fire kort er montert på et brett, og 32 brett danner en supernode. I hvert kabinett er det fire supernoder. I alt består Sunway TaihuLight av 40 slike kabinetter. 

Det Linux-baserte operativsystemet heter Sunway Raise OS 2.0.5.

Under Linpack-testen, som rangeringen i Top 500-listen er basert på, brukte Sunway TaihuLight en effekt på 15,3 megawatt, noe som omtales som utmerket. Det er mindre enn det den langt svakere Tianhe-2-maskinen brukte – 17,8 megawatt. 

Langt flere detaljer om den nye superdatamaskinen er tilgjengelige her.

Kina dominerer

Ingen av de andre systemene på topp ti er nye, men alle har altså rykket én plass ned på listen. 

Ser man på listen totalt, har Kina for første gang gått forbi USA i antallet systemer på listen. Kina har 167, mens USA har 165. Kina er også landet med den største samlede regnekraften. 

Hele Asia har 218 systemer på listen, opp fra 173 i november i fjor, til tross for at Japan har færre systemer, 29 mot 37, enn på forrige utgave av listen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

105 europeiske superdatamaskiner er med, noe som er to færre enn for et halvt år siden. 26 av systemene er tyske. 

Norge

Systemet som nå ligger på 500. plass, lå på 351. plass for et halvt år siden. Dermed har minimumsytelsen for å være med på listen økt fra 206,3 teraflops til 285,9 teraflops. 

Norske Vilje ved NTNU henger fortsatt med, men har med sine 396,7 teraflops Linpack-ytelse falt fra 245. til 331. plass. En erstatter til Vilje skal være klar i 2017.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.