Superraskt nett gjennom lys

Forsker på fiberoptikk rett til pcen.

Superraskt nett gjennom lys
Prototype av utstyret som sender data over lys. Bilde:

Når nettets «grunnmur» er basert på lys, og stadig flere får fiberoptiske tilkoblinger rett i veggen, hvorfor ikke bruke lys også for å levere nettet direkte til datamaskinen, spør forskerne på universitetet i Oxford.

Der jobbes det nemlig med et system som kan sende data inne i et rom via en lysstråle, hentet direkte fra fiber-tilkoblingen. Dette åpner for hastigheter på opptil 100 gigabit per sekund, mener forskerne.

Raskt og effektivt

Ifølge en av forskerne som jobber med prosjektet, Ariel Gomez, åpner denne type lysforbindelser for høye hastigheter (teoretisk kan det være mulig med overføringshastigheter på opptil 3 terabyte per sekund) og praktisk talt uendelig båndbredde og frekvenser. Man vil installere en basestasjon fra taket av rommet og sende lysstrålen med data direkte til den aktuelle mottakeren. Dette fungerer per i dag på avstander opptil tre meter.

Utfordringen er imidlertid akkurat det - lysstrålen må pekes direkte på datamaskinen, og kan ikke blokkeres.

Forskerne har utviklet en løsning som styrer lyset etter behov via flytende krystaller, ikke helt ulikt en projektor. Effektiviteten er også avhengig av synsfeltet, jo bredere, desto flere bølgelengder.

Det neste steget er å utvikle en løsning som kan spore mottakeren automatisk og flytte lysstrålen der den befinner seg. Det at man ikke kan blokkere lysstrålen er likevel et problem, og begrenser teknologiens bruksområder.

Noen av menneskene bak prosjektet er også involvert i utviklingen av LiFi, som skal kunne «stråle» internett til brukerene via lyspærer. Det koker ned til at man trenger flere alternativer for tilkobling av nettet, sier Dominic O’Brien, en av hjernene bak utviklingen. Man trenger alltid mer båndbredde, mener O’Brien.